Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετάδοση του κορωνοϊού στην Ιταλία, με τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού στην γειτονική χώρα να πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.
Προφανώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον εγχώριο αθλητισμό, με περισσότερους από 40 αγώνες ποδοσφαίρου να οδηγούνται σε πρώτη φάση προς αναβολή.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει, με την Ομοσπονδία να κάνει γνωστό πως πλέον οι αγώνες που έχουν αναβληθεί λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων στην κωμόπολη Καστιλιόνε Ντ’ ‘Αντα έχουν ανέλθει συνολικά στους 88.
Οι Ιταλοί έχουν πάρει την απόφαση να μη αναλάβουν ρίσκο αναφορικά με το θέμα μετάδοσης του ιού και δεν σκοπεύουν να κάνουν σε καμία περίπτωση εξαιρέσεις. Μάλιστα, η ίδια τακτική που ακολουθείται τις τελευταίες ώρες στο χώρο του ποδοσφαίρου συμβαίνει και στα υπόλοιπα αθλήματα, με πλήθος αγώνων μπάσκετ και βόλεϊ να έχουν αναβληθεί.
Πάντως, όσο περνάει η ώρα δεν αποκλείεται ο αριθμός των αναβληθέντων αγώνων να αυξάνεται αφού οι αρμόδιες Αρχές έχουν αποφασίσει να κάνουν ό,τι χρειαστεί για τον περιορισμό του φαινομένου.
Σε πανικό η Ιταλία
Ένας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον νέο κοροναϊό απεβίωσε στην Ιταλία, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας θέτοντάς την σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί σε ό,τι αφορά στην περίοδο επώασης του ιού, καθώς ένας 70χρονος στην επαρχία Χουμπέι παρουσίασε συμπτώματα 27 κι όχι 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Ο άνδρας, του οποίου ανακοινώθηκε μόνο το επίθετο, μετέβη στις 24 Ιανουαρίου με το αυτοκίνητό του στη Σενόνγκτζια, στη βορειοδυτική Χουμπέι, από την ανατολική Εζού, όπου ήρθε σε επαφή με την αδελφή του, η οποία είχε μολυνθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Χουμπέι, της επαρχίας που αποτελεί το επίκεντρο του ιού.
Παρουσίασε πυρετό στις 20 Φεβρουαρίου και διαγνώσθηκε θετικός στον κοροναϊό μία ημέρα αργότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χουμπέι.
Στην Ιταλία, στο μεταξύ, το δεύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο.
Όπως έγινε γνωστό, η ηλικιωμένη πέθανε στο σπίτι της και φέρεται να μολύνθηκε από τον ιό σε πρώτων βοηθειών της περιοχής, όπου συνάντησε 38χρονο ασθενή, ο οποίος, με τη σειρά του, φέρεται να μετέδωσε την ασθένεια σε τουλάχιστον 15 άτομα. Ανάμεσά τους, η γυναίκα του που κυοφορεί, φίλοι του με τους οποίους έπαιζε ποδόσφαιρο και πέντε ιατροί και νοσηλευτές.
Η ανακοίνωση του θανάτου του 77χρονου έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.
Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε έντεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».
Αυξάνονται τα κρούσματα
Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, δήλωσε ότι τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν αγγίξει, πλέον, τα 51. Λίγες ώρες μόλις νωρίτερα, ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 40. 39 ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, 11 στο Βένετο, και ένας στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το σύνολο των κρουσμάτων αυτών διαγνώσθηκε μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.
Συνολικά, σχεδόν 12 πόλεις στα βόρεια της χώρας βρίσκονται σε άτυπη «απομόνωση», λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
Κλείνουν μέχρι νεωτέρας τα πανεπιστήμια της περιοχής
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι κλείνουν, μέχρι νεωτέρας, τα πανεπιστήμια της περιοχής του ενώ πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων, ακυρώθηκαν.
Στη Λομβαρδία και στο Βένετο, οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην συνωστίζονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων, αλλά να τηλεφωνούν στον ειδικό, δωρεάν αριθμό που έχει ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Συνολικά, πάνω από 4000 άτομα πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ για τη διάγνωση τυχόν μετάδοσης του ιού.
Παρά τις εκκλήσεις του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να μην διαδοθεί πανικός, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και σε πολλές πόλεις της χώρας εστιατόρια και καφέ μπαρ είναι σχεδόν άδεια.
Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Λομβαρδίας οι οποίες κινδυνεύουν να «γονατίσουν», εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του.
Τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανέφερε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Σύμφωνα με αναφορές, η νόσος παρέμεινε ήπια στο 80% των ασθενών του κοροναϊού και ήταν σοβαρή ή κρίσιμη στο 20% των ασθενών αυτών, πρόσθεσε ο Τέντρος. Στο 2% των κρουσμάτων, ο ιός ήταν θανατηφόρος.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας συνεχίζει να είναι το ενδεχόμενο ο Covid-19 να διαδοθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας» δήλωσε. «Έχουμε επίσης δημοσιεύσει ένα στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης, που περιλαμβάνει έκκληση για 675 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουμε χώρες, ιδιαίτερα αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες».
Επτά κρουαζιερόπλοια στη «μάχη» κατά του κοροναϊού
Κι ενώ η μάχη κατά του κοροναϊού συνεχίζεται, όπως μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επτά κρουαζιερόπλοια θα φιλοξενήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ουχάν.
Τα πλοία χρησιμοποιούνται κανονικά για ποτάμιες κρουαζιέρες στα Τρία Φαράγγια. Αναμένεται να παράσχουν ασφαλείς συνθήκες σίτισης και διαβίωσης σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό ώστε να μπορούν να αναπαύονται όσο δίνουν τη μάχη κατά της επιδημίας.
Το πρώτο με την ονομασία Blue Whale είναι ήδη από την Παρασκευή στη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος το νέου κοροναϊού. Κατέπλευσε από την Γιτσάνγκ, πόλη στον ποταμό Γιανγκτσέ. Τα επτά πλοία θα προσφέρουν συνολικά 1.469 κλίνες.
Δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν φθάσει απ’ όλη την Κίνα στην κεντρική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της, την Ουχάν, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι ίδιοι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Έως τις 11 Φεβρουαρίου 1.716 εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.