Στη δυναμική του κοροναϊοιύ αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, την ώρα που ο φονικός ιός βρίσκεται σε έξαρση στην Ιταλία.
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε πιθανότητες εγχώριας διασποράς στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «όσο πιο αργά έρθει ο ιός τόσο το καλύτερο για τη χώρα για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία και να απομακρυνθούμε από την έξαρση της γρίπης».
Ο καθηγητής εξήγησε, ακόμα στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς που έχουν ιικό φορτίο και μπορεί να το μεταδώσουν ενώ ιικό φορτίο ανιχνεύεται και στην ανάρρωση και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί και σε αυτή τη φάση».
Βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων η θνητότητα ανεβαίνει με τη δεκαετία καθώς, όπως παρατήρησε ο κ. Τσακρής «οι ηλικιωμένοι και με χρόνια νοσήματα είναι τα περισσότερα θύματα, αντίθετα στα παιδιά οι λοιμώξεις είναι σπάνιες».
Ερωτηθείς αν είναι κοντά η πανδημία ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε ότι «από τη στιγμή που θα έχουμε εστίες εγχώριας μετάδοσης σε διάφορα σημεία του πλανήτη μπαίνουμε σε συνθήκες που καταλήγουν σε πανδημία».
Για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ο κ. Τσακρής είπε, τέλος, ότι «θα πρέπει να υπάρχει συστηματικός έλεγχος στα αεροδρόμια, να υπάρχει ενημέρωση ώστε να γίνει έγκαιρη ιχνηλάτηση δευτερογενών κρουσμάτων. Άλλα μέτρα όπως η θερμομέτρηση δεν μπορεί να αποδώσει γιατί κάποιος μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα ή χαμηλό πυρετό».
Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κοροναϊό
Την ώρα που η γειτονική Ιταλία αντιμετωπίζει μια μεγάλη υγειονομική κρίση με τον κοροναϊό, οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας εντείνουν τα μέτρα πρόληψης για να θωρακίσουν τη χώρα από την απειλή.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη με στόχο να εξεταστεί η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων κατά του νέου κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή παγκοσμίως σε πάνω από 2.361 άτομα.
Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία και το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον αποκλεισμό της απειλής του κοροναϊού.
Την ίδια ώρα κανονικά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους οι μαθητές από 10 σχολεία της χώρα που βρίσκονται στην Ιταλία για εκδρομή, καθώς δεν τίθεται θέμα καραντίνας , λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα δύο σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από οχτώ σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κορονοϊού.
Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μεταβαίνουν στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, για να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις των πληρωμάτων των πλοίων για τον νέο κοροναϊό και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας των εκεί υγειονομικών αρχών στα μέτρα προφύλαξης.
Στο Μαξίμου ο Κικίλιας
Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει και να του παρουσιάσει προτάσεις που θα αποτρέψουν την ύπαρξη κρούσματος επί ελληνικού εδάφους, καθώς οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί πραγματικό κρούσμα στην Ελλάδα.
Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες του Diamond Princess
Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται από το περασμένο Σάββατο, οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιαπωνία, όπου έχει αγκυροβολήσει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και στο οποίο έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι επιβατών από τον κορονοϊό.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορικήβάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του ΕθνικούΟργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Και με ελληνικόστρατιωτικό αεροσκάφος, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στην Ελευσίνα.
Οι δύο Έλληνες που δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί έχουν τεθεί σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθησηγια 14 μέρες.