Μετά το «κρυφτούλι» των προστατευόμενων μαρτύρων με τη ΓΑΔΑ και τα μέλη της Προανακριτικής έφτασε η ώρα των καταθέσεων για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».
Οι δύο μάρτυρες για την υπόθεση Novartis καταθέτουν το απόγευμα, με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Ο «Μάξιμος Σαράφης» θα προσέλθει κάτω από άκρα μυστικότητα στις 16:00 και η «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30.
Προηγουμένως, στις 11 το πρωί, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συνεδριάσει ενόψει της λήψης καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» μετά και τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή με τον τρόπο που θα επιλέξει ο ίδιος, δηλαδή εξ’ αποστάσεως και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.
Επίσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εμφανίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η μάρτυρας εκδήλωσε την πρόθεση να καταθέσει τη Δευτέρα με τεχνητά μέσα, ύστερα και από την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής και τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίον θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Πολιτική αντιπαράθεση για τις «κουκούλες»
Οι εξελίξεις στο δικαστικό επίπεδο και ειδικά σε ότι αφορά το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση.
Παρά τους υψηλούς τόνους που κράτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της Novartis κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ το Σαββατοκύριακο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου μιλώντας στην κομματική εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει του συνεδρίου, πέταξε το γάντι προκαλώντας τον πρωθυπουργό να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο.
«Είμαι εδώ κοπιάστε, είμαστε εδώ, αν έχετε τα κότσια μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τα δημόσια συμφέροντα… Αν έχετε τα κότσια είμαι εδώ και σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη πηγαίνετε εμένα στην δικαιοσύνη, αν δεν τα έχετε όμως αφήστε να γίνει η διερεύνηση του σκανδάλου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην βγουν οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει τον κ. Τσίπρα στο κάδρο της υπόθεσης της Novartis και να συνδέσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» με τη «σκευωρία» για την οποία ερευνάται ο ρόλος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Εκτός πάντως του πρωθυπουργού που δεν σήκωσε το γάντι στην πρόσκληση-πρόκληση του κ. Τσίπρα για ειδικό δικαστήριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, περιορίστηκε να σημειώσει πως η τοποθέτηση του Αρείου Πάγου ότι η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και στην πρόκλησή του να βάλει η κυβέρνηση και τον ίδιο στο κάδρο της Novartis, o Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο MEGA ανέφερε τα εξής:
«Ενώ θα μπορούσε να πει κάποιος εύκολα ότι είναι και ο Τσίπρας στο κάδρο της Novartis, αντίθετα επιλέξαμε μία θεσμική διαδικασία που υπαγορευόταν από τα στοιχεία που υπήρχαν. Και εδώ είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Είναι λυπηρό –συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας- το πώς ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης μετέρχεται πρακτικές που δεν έπρεπε να υπάρχουν σε αυτή τη διαδρομή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης».
«Είχαν ή δεν είχαν εμπλοκή με την υπόθεσή Novartis»;
Ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ακόμη πως δεν είναι ζήτημα αν θα βγάλουμε τις κουκούλες ή πως θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο θεσμός, είπε, έχει δεχθεί τρομερές επιθέσεις γιατί υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο λειτούργησε σωστά.
«Είχαν ή δεν είχαν εμπλοκή οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την υπόθεση Novartis. Τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες των προστατευόμενων μαρτύρων; Δεν αναρωτιόμαστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν. Το ζήτημα είναι αν λειτούργησαν οι διαδικασίες με τις προϋποθέσεις και τους όρους που διέπουν το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων» σημείωσε.