Αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να υπάρξει το 2020, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers. Αιτία, η βελτίωση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος. Μάλιστα την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος δείχνει και το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου ανακοινώθηκαν οι υπογραφές ιδιωτικών συμφωνιών για εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους της οικονομίας που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,9 δισ. ευρώ το 2020, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η μελέτη της PriceWaterhouseCoopers, ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες ή έχουν δρομολογηθεί, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (εκτίμηση εσόδων 1,5 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί μάλιστα ότι το 2019 η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ, με τους κλάδους που παρουσίασαν και παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι αυτοί της ενέργειας, των ακινήτων και του τουρισμού. Παράλληλα η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αναμένεται εντός του 2020 να αποτελέσουν το έναυσμα για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη και μάλιστα την ίδια στιγμή που όλα δείχνουν ότι το«κενό εμπιστοσύνης» μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης συρρικνώνεται συστηματικά.
Συνολικά 12 δισ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 12 δισ. ευρώ το 2019, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 5 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 1,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και 1,5 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 85 εξαγορές και συγχωνεύσεις και εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ, με την εικόνα για το 2019 να κυριαρχείται από έντονη διακλαδική δραστηριότητα χωρίς κάποιος συγκεκριμένος κλάδος να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, παρόλο που βελτιώνονται σταδιακά, παραμένουν ασθενείς και το επίπεδο των επενδύσεων δεν επαρκεί για υψηλή ανάπτυξη. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσουν το έναυσμα για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Το 2019 ξεκίνησε η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συστημικές τράπεζες, τα οποία πωλήθηκαν σε διεθνή funds. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεών τους και αποσχίσεων, θα φτάσουν τα 52,8 δισ. ευρώ το 2020, ενώ οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα αντίστοιχα ποσά του 2019.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι 85 εξαγορές που έγιναν το 2019 ήταν κατά 0,6 δισ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2018. Ο αριθμός των συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά, όμως το μέσο μέγεθος συναλλαγών μειώθηκε κατά 21 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας μια τάση για συναλλαγές μικρότερης αξίας.
Κύριο χαρακτηριστικό αποτέλεσε η ομοιόμορφη κατανομή σε διαφορετικούς κλάδους, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών ήταν η κύρια πηγή δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων.