Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ η είδηση προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες. Το υπουργείο Υγείας έσπευσε από την πρώτη στιγμή να τονίσει πως χρειάζεται ψυχραιμία από τον κόσμο, καθώς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Σήμερα, μια ακόμη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί, στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή επιστημόνων.
Μια 38χρονη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο βρέθηκε θετική και αμέσως τέθηκε σε καραντίνα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εξετάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Αμεσα ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν για την 38χρονη Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη. Στο δημαρχείο όπου επισκέφθηκε έγινε απολύμανση ενώ κλειστό έμεινε σήμερα το σχολείο του παιδιού της.
«Η ίδια είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Στο νοσοκομείο ελήφθησαν παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες φορούν ιατρικές μάσκες, ενώ έχει τονιστεί στους επισκέπτες πως θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής τους εκεί.
Μέτρα ανακοινώθηκαν ακόμη και για τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα και ειδικά σε αυτούς που βρέθηκαν σε τέτοια απόσταση, μικρότερη του πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης -Κλειστό δημοτικό σχολείο
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε πρόσφατα η ασθενής, με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Επίσης, αποφασίστηκε να μείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από κοροναϊό, που προφανώς αφορά τη συγκεκριμένη γυναίκα.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας
Συγκεκριμένα συνεδριάζει, στο υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία αποτελείται από τους:
Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
Δαΐκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine
Καραΐσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ
Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV
Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR
Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)
Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών
Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος
Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κοτανίδου Αναστασία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
Ζακυνθινός Σπυρίδων, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Υποπτο κρούσμα στη Λάρισα
Συναγερμός έχει σημάνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εξετάζεται ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.
Πρόκειται για μία 22χρονη φοιτήτρια από την Καρδίτσα, η οποία σπουδάζει στην Κρήτη και είχε προσφάτως επισκεφτεί τη βόρεια Ιταλία.
Η νεαρή κοπέλα αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Ωστόσο, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
Ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό δυναμικό έγιναν σχετικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην Κρήτη.
Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε, χθες, μέσω ανακοίνωσης, από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και την Ευαγγελία Μαρινάκη για το θέμα.
«Διαχρονικά είχαμε καταγγείλει την έλλειψη προσωπικού. Έχουμε 350 κενές θέσεις. Χρειάζεται αύξηση του μόνιμου προσωπικού. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα σοβαρά οξυμένα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως η εξαγγελθείσα πρόληψη νοσηλευτών σε όλη την Ελλάδα «αφορά 100 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι έξι θα έρθουν στο νοσοκομείο μας. Και αυτοί, με τρίμηνη σύμβαση και μπλοκάκι».
Ακόμα, ο κ. Βρύσαλης έκανε λόγο για «έλλειψη ειδικών μονάδων λοιμώξεων», ζητώντας παράλληλα «μόνιμο προσωπικό και να ανοίξουν τα κομμάτια εντατικής θεραπείας».
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είναι το βασικό νοσοκομείο αναφοράς, σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κοροναϊού στην Κρήτη.
Έτοιμα τα νοσοκομεία
Έτοιμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι το προσωπικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» σύμφωνα με τον νοσηλευτή Νίκο Παπανδρέου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσηλευτών, σημείωσε ότι «έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Είχαμε το χρόνο να κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας, υποδεχθήκαμε και κάποια πιθανά κρούσματα. Υπάρχει υλικό για το προσωπικό. Και, κυρίως ένα άρτια καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι όσοι νοσηλευτούν με τον ιό «θα είναι άτομα με χρόνιες παθήσεις, άρα είναι πιο ευάλωτες ομάδες».
Στο ερώτημα εάν επαρκούν οι χώροι του νοσοκομείου σε περίπτωση έξαρσεις των κρουσμάτων του Κορωνοϊού, υποστήριξε ότι υπάρχουν οι χώροι και πως «η απομόνωση, μπορεί να γίνει και στο σπίτι κάποιου, όπως γίνεται στο εξωτερικό, με ιατρική παρακολούθηση».
Όσον αφορά στον τρόπο πρόληψης του ιού, πρότεινε την καλή πλύση χεριών και την αποφυγή της πολυκοσμίας. «Όσοι έχουν βήχα ή καταρροή να φοράνε μάσκα για να προστατεύουν τους γύρω τους» κατέληξε.