Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ενέκρινε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, την εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, για ακύρωση των εκδηλώσεων του πατρινού καρναβαλιού, μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης των πολιτών από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, στη συνεδρίαση ήσαν παρόντες, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τον κοροναϊό.
Πώς αντιδρούν οι καταστηματάρχες
Στο μεταξύ, με αφορμή για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «εμείς ως σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, λέμε ότι πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία των πολιτών».
Όμως, όπως τονίζει, «η Πάτρα έχει υποστεί ένα σοκ, αφού περίμενε το τετραήμερο της Αποκριάς, για να πάρουν μία οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι «στην πόλη λειτουργούν 2.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής και συνολικά στην Αχαΐα 3.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά φθάνουν περίπου τους 30.000».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σπύρος Στεργίου «ο σύλλογός μας αποφάσισε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής μέσα στα καταστήματα, ώστε πελάτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς».
Επίσης, ο κ. Στεργίου είπε ότι «θα ζητήσουμε να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες, μέχρι να πάρει τέλος όλη αυτή η περιπέτεια με τον κοροναϊό».
Τι λένε οι ξενοδόχοι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αναμένουμε ακυρώσεις από οργανωμένες εκδρομές ανθρώπων, όπου η ηλικία τους είναι άνω των 50 ετών», ενώ όσον αφορά στους μεμονωμένους επισκέπτες, είπε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις».
Επίσης, ανέφερε ότι «θα υποστούμε οικονομική ζημιά, όπως και κάθε επιχείρηση εστίασης και αναψυχής, αφού ο κλάδος είχε προετοιμαστεί για να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου». Ακόμη, ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος επεσήμανε πως «όταν υπάρχουν θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αυτά προέχουν».
Φυλάκιση έως 2 έτη στους «ανυπάκοους» καρναβαλιστές
Την ίδια ώρα, με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω της έξαρσης του κοροναϊού.
Την ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ ισχύουν τα εξής ενόψει κοροναϊού:
Ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την από 27.2/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Υγείας έναντι του κοροναϊού, COVID-19.
Καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ) και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται να συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της. Η μη συμμόρφωση επισύρει της συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμούς της διάδοσης κορονοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42).