Σε αλλαγή σκηνικού, προς διεύρυνση των ήδη σοβαρών αξιοποίνων πράξεων που ερευνά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οδηγείται η πλειοψηφία της Επιτροπής, μετά και την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος κατήγγειλε ενόρκως απόπειρα εκβιασμού εις βάρος του καθώς και τη δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Η διαδικασία για να… ανοίξει η βεντάλια των ερευνών της Επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της να στείλει στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σχετική επιστολή με την οποία του ζητά η Επιστημονική Επιτροπής της Βουλής να γνωμοδοτήσει με ποιον τρόπο θα γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, πέρα από αυτό για το οποίο έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια του Σώματος.
Από την πλευρά του μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέστειλε ήδη τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθηγητή Κώστα Μαυριά προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
Στο έγγραφό αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Ιωάννης Μπούγας παραθέτει την απόφαση της Ολομέλειας, που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιοποίνων πράξεων του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατά την άσκηση των καθηκόντων του, που είναι ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της διερευνώμενης υπόθεσης προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενη τέλεση νέων συναφών αδικημάτων, πέραν αυτών που ορίζονται στην προαναφερόμενη απόφαση της Ολομέλειας. Κατόπιν των ως άνω διαπιστώσεων, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να σας γνωστοποιήσουμε τα ανωτέρω, προκειμένου να έχουμε την άποψή σας ή αν κρίνετε σκόπιμο να προκαλέσετε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την ακολουθητέα διαδικασία».
Νέος κύκλος εξέτασης μαρτύρων
Σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέο κύκλο εξέτασης μαρτύρων, προκειμένου τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, που έχουν καθήκοντα εισαγγελέα , στο τέλος των εργασιών τους να αποτιμήσουν συνολικά τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει, πριν καταλήξουν στα σχετικά πορίσματα για την υπόθεση αυτή, που έχει ήδη αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην πολιτική και δικαστική ζωή του τόπου. Το ενδιαφέρον σε μία τέτοια περίπτωση είναι ότι ο προβολέας των ερευνών δεν θα περιοριστεί να φωτίσει μόνο όσα φέρεται ότι έγιναν με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, αλλά θα στραφούν και σε μία σειρά άλλων υποθέσεων στις οποίες φέρεται, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μιωνή καθώς και εν ενεργεία εισαγγελέων που έχουν ήδη εξεταστεί ως μάρτυρες, να έχει επιχειρηθεί παρέμβαση στην άσκηση του δικαιοδοτικού έργου λειτουργών της Θέμιδας για υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο.
Βαριές καταγγελίες
Ο Μιωνή μάλιστα, τόσο στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, όσο και με μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καταγγέλλει τη δράση εγκληματικής οργάνωσης αποδίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πάντως, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής συνεχίζουν το έργο τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων.
Ο Παππάς
Η πλειοψηφία αποφάσισε μάλιστα να προστεθεί στη λίστα των μαρτύρων ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος καλείται να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη.
Η εξέτασή του, που κινείται σε τροχιά διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, κρίθηκε αναγκαία μετά την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή. Οπως είναι γνωστό, ο επιχειρηματίας φέρεται ότι αποκάλυψε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Μάρτιο του 2016, καταγγέλλοντας «εκβιασμό» ύψους 350.000 ευρώ από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε η ιδιωτική του υπόθεση να διευθετηθεί εξωδικαστικώς. Οι σοβαρές καταγγελίες Μιωνή μάλιστα συνοδεύτηκαν και από την υποβολή μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για σειρά σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, όπως απόπειρα εκβιασμού, εγκληματική οργάνωση και δωροληψία κρατικού αξιωματούχου.
Παράλληλα, ο επιχειρηματίας έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος φέρεται ότι ήταν παρών στην επίμαχη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μιωνή πάντως εμφανίζει τον Παππά ως απλό παρατηρητή της συνάντησης χωρίς να του αποδίδει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δήλωση Παπαγγελόπουλου, «πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μάς παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική».
Για την επόμενη εβδομάδα έχουν κληθεί να καταθέσουν επίσης τόσο ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία επικαλούμενη τη μη νόμιμη κλήτευσή της ζήτησε από την Επιτροπή της Βουλής να της στείλουν νέα εμπρόθεσμη κλήση.
Η κατάθεση του Μιωνή πάντως αναμένεται να διαβιβαστεί και στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis. Οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων, βρίσκονται επίσης σε κομβικό σημείο, καθώς μετά την αποτίμηση των στοιχείων της δικής τους έρευνας θα αποφασίσουν για τα επόμενα δικονομικά τους βήματα.