Νέα επεισόδια σημειώνονται σήμερα το πρωί στο φυλάκιο των Καστανιών, στον Έβρο, μετά από τη χθεσινή σχετικά ήρεμη ημέρα, όταν επισκέφθηκε την περιοχή η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το πρωί της Τετάρτης μετανάστες εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες απαντούν με χρήση δακρυγόνων.
Όλα ξεκίνησαν όταν ακούστηκαν δύο εκκωφαντικοί θόρυβοι.
More tear gas is coming down on the Greek side of the #Evros border. pic.twitter.com/XBNQBUGAdE
— Max Zander (@The_Max_Zander) March 4, 2020
Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως αναπτύχθηκαν στην περιοχή ελέγχοντας τα συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους.
Μετανάστες στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται νοτιότερα, προς το Δέλτα του Έβρου, προσπαθώντας να βρουν δίοδο για την ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές δυνάμεις πάντως είναι ισχυρές και τα σύνορα έχουν σφραγιστεί.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στην περιοχή είχε κατά κοινή ομολογία ηρεμήσει, με τους μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος μέσω άλλων διόδων. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τις ελληνικές αρχές, Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των αποτροπών, οι οποίες ξεπερνούν τις 25.000.
Η αλλαγή στα δρομολόγια της «ελπίδας»
Οι ελληνικές αρχές έχουν διαμηνύσει πως ελληνικά σύνορα είναι κλειστά για όποιον δεν έχει τα κατάλληλα έγγραφα. Οι έλεγχοι και οι περιπολίες συνεχίζονται εντατικά από τις ελληνικές αρχές στα χωριά του Έβρου που βρίσκονται στα σύνορα, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη.
Βλέποντας την εξέλιξη αυτή, οι μετανάστες δηλώνουν απογοητευμένοι.
Αυτό το γεγονός τους έχει οδηγήσει μάλιστα να πηγαίνουν διάσπαρτα και σε μικρές ομάδες κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Και αυτό γιατί διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μικρές ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, κάτι όμως το οποίο δεν συμβαίνει αφού σε όλα τα σημεία είναι παρούσες και ενισχυμένες ομάδες της αστυνομίας και του στρατού.
Το μήνυμα Μητσοτάκη και ΕΕ
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς απέναντι στην «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορά της από στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «επίσημο διακινητή».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η «Ελλάδα δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς» και τόνισε πως η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της ΕΕ (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- πρόεδρος Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ – πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι – πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είδαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις Καστανιές Έβρου στα «ευρωπαϊκά σύνορα», όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Τι κέρδισε η Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους μετανάστες που στέκονταν στην απέναντι πλευρά των συνόρων, ενώ πληροφορήθηκαν από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην περιοχή και τις μεθοδεύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο στις κοινές δηλώσεις ήταν σαφές, τουλάχιστον ως προς το ότι η Ευρώπη δεν αδιαφορεί για το ζήτημα και δεν αφήνει την Ελλάδα αβοήθητη στην αντιμετώπισή του, ενώ ανακοινώθηκε χειροπιαστή ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία έχει δύο σκέλη.
Το πρώτο αφορά στην ομάδα ταχείας παρέμβασης της Frontex, με επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.
Το δεύτερο αφορά σε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αυστηρά «στη διαχείριση των συνόρων».
Πέραν τούτων ουδέν, τονίζουν οι πιο κυνικοί -ή απλώς ρεαλιστές-, μιλώντας για χρήμα και συμπάθεια προκειμένου η Ελλάδα να εκτελεί σωστά τον ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης, ωσάν το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού να εξαντλείται στο εάν θα «αντέξουν» τα συρματοπλέγματα και θα πετύχει η απώθηση των ταλαιπωρημένων προσφύγων που στέλνει ο Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα για να πιέσει την Ευρώπη να του δώσει περισσότερα χρήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή της για τις επεκτατικές τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Λες και αν οι εξαθλιωμένοι «εισβολείς» απομακρυνθούν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχει λυθεί ως δια μαγείας.
Κουβέντα από τους Ευρωπαίους για τα νησιά που σηκώνουν εδώ και χρόνια το κυριότερο βάρος του προσφυγικού, ούτε λέξη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα κέντρα υποδοχής σε συνθήκες εξαθλίωσης, ούτε στάλα κριτικής για τα κράτη-μέλη που αρνούνται πεισματικά να σηκώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από το βάρος του προσφυγικού.