Βαριές απώλειες γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή ακολουθώντας την κατρακύλα των δεικτών σε Ασία και ΗΠΑ, καθώς εδραιώνεται ο φόβος ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την παγκόσμια επιδημία του κοροναϊού θα είναι σοβαρός και θα έχει διάρκεια.
Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στο «κόκκινο» μετά το χθεσινό sell-off με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προβλέψει που τελικά θα κλείσει ο ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης.
Οι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την χρηματιστηριακή αγορά.
Ο κοροναϊός «χτυπά» το Χρηματιστήριο
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, υποχωρεί προς τα επίπεδα των 690 μονάδων διαμορφώνεται στις 690,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,18%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,55 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,14%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-7,73%), της Alpha Bank (-7,06%), της Μυτιληναίος (-6,50%), της Viohalco (-6,40%) και της Πειραιώς (-6,35%).
Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+2,37%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-5,97%) και των Τραπεζών (-5,26%).
Ανοδικά κινούνται 6 μετοχές, 52 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κυριακούλης +9,27% και Μύλοι Σαραντόπουλος +9,09%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Καρέλιας -9,86% και Αγροτικός Οίκος Σπύρου -9,71%.
Απώλειες στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,7%. Ο δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψε βουτιά 2,7%, και βρίσκεται σε περιοχή «bear market» (έντονα πτωτική αγορά) –που ορίζεται ως πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα– καθώς η επιδημία έπληξε τη ζήτηση για ταξίδια.
Η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus υποχώρησε 3,4% καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της επιδημίας.