Σκηνικό πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών που με το καλημέρα άνοιξε στο -13%. Με τα ταμπλό διεθνώς να κοκκινίζουν και τους επενδυτές να τρέπονται σε άτακτη φυγή λόγω των φόβων για μια παγκόσμια ύφεση εξαιτίας του κοροναϊού, ο γενικός δείκτης έπεσε κάτω και από το όριο των 600 μονάδων.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών, με πτώση του τραπεζικού δείκτη πάνω από 18%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.
Βαριές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς υποχωρεί (-22,635%), της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank(-15,35%) και της Eurobank (-12,03%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).
Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κοροναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.