Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σημειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας το πρωί της Κυριακής είχαν επιβεβαιωθεί συνομικά 273 περιπτώσεις, από 209 το βράδυ του Σαββάτου.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας είχαν υποβάλει συνολικά 23.513 άτομα σε τεστ για την ανίχνευση του ιού έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.
Η εκτίναξη του αριθμού των ασθενών αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας επιδημίας και σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επισήμανση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ο οποίος τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται «εθνική προσπάθεια» που ενδέχεται να περιλαμβάνει την απομόνωση όλο και περισσότερων ανθρώπων στα σπίτια τους.
Το βρετανικό υπ. Υγείας έχει εκπονήσει ειδικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, το οποίο είναι πιθανό να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι το τέλος του μήνα.
Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα όπως η διεξαγωγή δικαστικών συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, στην περίπτωση που η νόσος εξελιχθεί σε πανδημία θα προβλέπεται η εθελοντική επιστράτευση πολιτών στους οποίους το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα να απέχουν προσωρινά από την εργασία τους προκειμένου να απασχοληθούν ως εθελοντές στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας.
Αλλάζει η λειτουργία των νοσοκομείων
Ο πρόεδρος του Βασιλικού Ιατρικού Κολλεγίου, καθηγητής Μάρτιν Μάρσαλ δήλωσε την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό Sky ότι η αντιμετώπιση του κοροναϊού θα οδηγήσει πιθανώς τα νοσοκομεία να θέσουν στο περιθώριο άλλες ιατρικές περιπτώσεις και να επικεντρωθούν στη συγκεκριμένη νόσο.
Είπε πρόσθεσε ότι αναμένει απαντήσεις από συνταξιούχους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα οι οποίοι έχουν προσκληθεί από τη βρετανική κυβέρνηση να επανέλθουν στην ενεργό δράση προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ.
«Πιθανόν οι γιατροί αυτοί, επειδή βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου ασθενών (σ.σ. λόγω ηλικίας) δεν θα μπορούν να έχουν προσωπική επαφή με ασθενείς αλλά θα συνδράμουν σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση των κλήσεων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας».
Η δρ. Μάργκαρετ Χάρις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο BBC ότι στην παρούσα συγκυρία η υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι η «υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα».
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Βρετανικού Στρατού στο στήσιμο νοσοκομείων πεδίου, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό κατά του κοροναϊού.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος πρόκειται να καταθέσει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Συνεδριάζει η επιτροπή Cobra
Σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η κυβερνητική επιτροπή έκτακτης ανάγκης Cobra.
Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία Πολιτισμού και Αθλητισμού της βρετανικής κυβέρνησης έχει προγραμματίσει σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν οι συνέπειες του κοροναϊού στις αθλητικές διοργανώσεις της χώρας.
Τέλος, ο ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους εμπόρους λιανικής πώλησης με θέμα την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πολιτών οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστεί να απομονωθούν στα σπίτα τους.
Πηγή: Evening Standrard