Σε διάγγελμα για την κρίση του κοροναϊού όπου και θα θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης αναμένεται να προχωρήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νωρίτερα, και τα τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό.
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί το πρωί με τους περιφερειάρχες, στους οποίους θα γίνει ενημέρωση από τους κ. κ. Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως, Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα για τον κοροναϊό και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση αναφορικά με τον συντονισμό κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συναντάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν απαιτείται, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Στις 17:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, σενάρια για χορήγηση υποχρεωτικής άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξετάζονται η καθιέρωση ευέλικτου ωραρίου ή η τηλεργασία. Την ίδια ώρα, υπό εξέταση είναι η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες σε εργαζομένους.
Άδεια 15 ημερών
Ειδικότερα, στο επίκεντρο του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος κατά το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.
Σε πρώτο στάδιο, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 ημέρες.
Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.
Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.
Τηλεργασία
Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.).
Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.
Στο «τραπέζι» και επίδομα 718 ευρώ
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος προκειμένου να δοθεί στους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό λόγω της κρατικής απόφασης για κλείσιμο επιχειρήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Πρόκειται για επίδομα ύψους 718 ευρώ που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού.