Με τους νεκρούς από τον κοροναϊό στην Ιταλία να έχουν φτάσει τους 827 και τα συνολικά κρούσματα τα 12.462, κραυγή αγωνίας βγάζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι χωρίς να σταθούν ούτε μία στιγμή να πάρουν μία ανάσα εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες τους με κίνδυνο της δικής τους ζωής.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Ιταλού γιατρού Ντανιέλε Ματσίνι που συνέκρινε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία με «τσουνάμι που παρέσυρε τους πάντες» σε μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook η οποία έχει γίνει viral.
Mία άλλη Ιταλίδα ιατρός μετέφρασε την ανάρτηση του συναδέλφου της και έτσι η μαρτυρία του έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.
Ο γιατρός Ματσίνι που ζει και εργάζεται στην «καρδιά» της επιδημίας στην Ιταλία, το Μπέργκαμο, περιγράφει τον καθημερινό και συχνά άνισο αγώνα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ υπογραμμίζει πως σε αυτή την φάση κανείς δεν πρέπει να εφήσυχαζει.
«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω σε ανθρώπους μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές τις ημέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Κατανοώ την ανάγκη να μην προκληθεί πανικός, αλλά τρέμω στη σκέψη ότι το μήνυμα της επικινδυνότητας όσων συμβαίνουν δεν φτάνει στον κόσμο», γράφει τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν υπομονή και να απέχουν από τις συνήθεις ασχολίες και δραστηριότητες διασκέδασης τους όπως το θέατρο, το μουσείο ή το γυμναστήριο.
«Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει»
«Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση έφερε μια ατμόσφαιρα σιωπής και σουρεαλιστικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που ακόμα δεν κατανοούσαμε. Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα» αναφέρει, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας και αναδιοργάνωσης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο όπου εργάζεται «όταν ο εχθρός κρυβόταν ακόμα στις σκιές».
7/ The war has literally exploded and battles are uninterrupted day and night. But now that need for beds has arrived in all its drama. One after the other the departments that had been emptied fill up at an impressive pace.
— Silvia Stringhini (@silviast9) March 9, 2020
«Η κατάσταση τώρα είναι δραματική το λιγότερο. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπες μέρα και νύχτα. Τώρα στην δραματική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη κλινών. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου που είχαν εκκενωθεί γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό», γράφει ο γιατρός.
«Κανένας ιός δεν προκαλεί τέτοια συμπτώματα»
«Οι φάκελοι με τα ονόματα των ασθενών, οι οποίοι έχουν άλλο χρώμα ανάλογα την περίπτωση, τώρα είναι όλοι κόκκινοι και έχουν την ίδια διάγνωση: bilateral interstitial pneumona (πρόκειται για το είδος της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός)».
Ο Ματσίνι εξηγεί ότι κανένας ιός δεν προκαλεί τόσο βαριά συμπτώματα: πυρετό, βήχα, αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά βαριά πνευμονία.
«Δεν υπάρχουν ειδικότητες, όλοι οι γιατροί είναι μέρος μίας ομάδας»
«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει… Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει» προσθέτει.
11/ Cases are multiplying, we arrive at a rate of 15-20 admissions per day all for the same reason. The results of the swabs now come one after the other: positive, positive, positive. Suddenly the E.R. is collapsing.
— Silvia Stringhini (@silviast9) March 9, 2020
Το δράμα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία
Δηλώνει πως ο αναπνευστήρας αντιμετωπίζεται σαν «χρυσάφι» με γιατρούς και νοσηλευτές να είναι εξαντλημένοι αλλά σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύουν αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες στιγμές, παρά τα εξοντωτικά τους ωράρια και το γεγονός δεν υπάρχει πια γι’ αυτούς κοινωνική ζωή.
«Πολλοί επαγγελματίες της Υγείας δεν βλέπουν πια τους δικούς τους, από φόβο μην τους μολύνουν. Άλλοι κόλλησαν τον ιό και είναι σοβαρά προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Νοσηλεύτριες ξεσπούν σε κλάματα επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους.» συνοψίζει.