Την ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κοροναϊού, σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μίχαλος προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει μια σειρά επιχειρήσεις για να περιορισθούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού αν και επιβεβλημένη, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, επισημαίνει.
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, θα πρέπει:
Πρώτον, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, οι εργαζόμενοι σε αυτές να πληρωθούν από το κράτος με κατώτατο μισθό ή έστω με ποσό που προβλέπεται για το επίδομα ανεργίας.
Δεύτερον, να προβλεφθεί κανονικά η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία και πάλι από κράτος για να υπάρχει συνέχιση συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης
Τρίτον, να προβλεφθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση – βάση των φορολογικών δηλώσεων τους- για τις επιχειρήσεις αναλογικά για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές.
Τέταρτον, να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στις τράπεζες για να σταματήσουν κάθε είδους πλειστηριασμούς ή σφράγισμα επιταγών τους μέχρι να λήξει η κατάσταση πανδημίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.
Πέμπτο να υπάρξει παρέμβαση στις εταιρείες ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών για γενναίες ρυθμίσεις στην είσπραξη των λογαριασμών των επιχειρήσεων πελατών τους που επλήγησαν και θα πληγούν από το κλείσιμο τους λόγω του κοροναϊού.
«Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις κράτος, τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών πρέπει και οφείλουν να δείξουν υπεύθυνο κοινωνικό πρόσωπο.»
» Πρωτίστως όμως και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των επιστημόνων και στις αποφάσεις της Πολιτείας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού. Γι΄ αυτό άλλωστε και ως επιμελητηριακή κοινότητα ζητούμε την εξειδίκευση των προαναφερόμενων μέτρων που θα μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην εθνική οικονομία» τονίζει ο κ. Μίχαλος.