«Είπαμε να υπάρχουν τα κριτήρια εντοπιότητας της ΕΛ.ΑΣ., το 70% των αστυνομικών να βρίσκεται στην επαρχία, παρότι εκεί καταγράφεται το 30% της εγκληματικότητας. Ακόμη σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της περιφέρειας υπάρχει 25%-40% πλεονάζον αστυνομικό προσωπικό. Είναι κατανοητό οι τοπικοί αστυνομικοί να συνεκτιμούν τα δεδομένα των κοινωνιών που ζουν ή να φροντίζουν να μην κλονίζουν ισορροπίες. Ομως όχι κι αυτό που συνέβη στη Μυτιλήνη και στη Χίο πριν από δέκα ημέρες, όπου πολλοί αξιωματικοί των αστυνομικών υπηρεσιών στις συγκεκριμένες περιοχές αντιμετώπισαν τους συναδέλφους τους από τα ΜΑΤ και τις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες σαν… ξένη δύναμη ή ως κατακτητές. Κι έτσι οδήγησαν με την αδιαφορία και τις σκόπιμες ενέργειές τους στον τραυματισμό 50 αστυνομικών. Δεν είναι δυνατόν να τους δίνουν λανθασμένες εντολές, να μην τους καλύπτουν στις κινήσεις τους και μετά να κατηγορούν τα ΜΑΤ στους ντόπιους. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ενιαία και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα…».
Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου στα δύο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών αλλά και πολιτών.
Σε έναν «εμφύλιο» που αποτελεί συνέχεια κι άλλων καταγγελλόμενων περιστατικών για «αστυνομικούς περιφερειακών υπηρεσιών που ξεχνούν ότι… ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ., κινούνται με ιδιωτικά και τοπικά κριτήρια κι αδιαφορούν ή συνεννοούνται με τοπικούς παράγοντες και κατοίκους για να μη θιγούν διάφορα συμφέροντα». Με αναφορές όμως στελεχών τοπικών υπηρεσιών ότι «πολλοί συνάδελφοί τους από τις κεντρικές υπηρεσίες λειτουργούν με απόλυτο κι επιδεικτικό τρόπο και ξεχνούν ότι η επαρχία δεν είναι η… χαώδης, απρόσωπη Αθήνα και υπάρχουν διάφορες ιδιομορφίες». Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος τόνισε: «πραγματοποιούμε έρευνα – πέρα από αυτή που διεξάγεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. – για όσα πρωτοφανή συνέβησαν στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Συλλέγουμε μαρτυρίες όπως κι ηλεκτρονικά μηνύματα, οπτικό υλικό κ.λπ. για να καταδείξουμε τι ακριβώς συνέβη και τις αμφιλεγόμενες επιλογές των συναδέλφων της περιοχής».
Λάθος εντολές
Οπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα προβλήματα σε αυτήν την επιχείρηση ήταν τεράστια. Δεν υπήρχαν σωστές εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο, δεν υπήρχε ορθή διάταξη των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται από τους διαδηλωτές που ήξεραν τα κατατόπια, τα δακρυγόνα σε ανοικτούς χώρους ήταν αναποτελεσματικά, ενώ δεν υπήρχε καλή προεργασία. Ομως αστυνομικοί της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. απέδιδαν σε τοπικούς αξιωματικούς ότι δεν τους έδωσαν κατάλληλες οδηγίες για τις τοποθετήσεις των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τα υπό κατασκευή hotspots, τους έδωσαν κανάλι επικοινωνίας που ήταν απονεκρωμένο, φαίνεται να υπήρχαν πιθανές επαφές αστυνομικών με φανατικά στοιχεία στα δύο νησιά. Επιπλέον, όπως σημείωναν, «μας έχει φανεί περίεργο ότι έγινε επιδρομή στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν αστυνομικοί, το οποίο είχε τη μικρότερη φρούρηση. Απορούμε πώς το ήξεραν αυτό οι διαδηλωτές. Ακόμη αλγεινή εντύπωση προκάλεσε παρέμβαση υψηλόβαθμου αξιωματικού στη Χίο, ο οποίος χρησιμοποιώντας τηλεβόα προσπαθούσε να εξευμενίσει κατοίκους της περιοχής μιλώντας για “ευθύνες άλλων υπηρεσιών” της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αυτός διαχώριζε μπροστά στον κόσμο τη θέση του».
Πλεονάζον προσωπικό
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με μεγάλο αριθμό αστυνομικών που κύριο μέλημά τους είναι να μετατεθούν στην περιφέρεια. Με διάφορα τρικ, όπως παλιότερα εικονικοί γάμοι με γυναίκες αστυνομικούς της περιφέρειας ή ιατρικές πραγματογνωμοσύνες για να τοποθετούνται σε δουλειές γραφείου (έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 περιπτώσεις από τις οποίες ποσοστό άνω του 70% αμφισβητούμενες). Ετσι, παρότι πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας είναι αποψιλωμένες, στην περιφέρεια υπάρχουν δεκάδες υπεράριθμοι, αδρανοποιημένοι αξιωματικοί. Υπάρχουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφέρεια που είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων και δημιουργούν σχέσεις διαπλοκής, ενώ αποφεύγουν να ενοχλήσουν εγκληματικές δραστηριότητες. Πολλές φορές, όταν υπάρχουν επιχειρήσεις κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιλέγεται να μην υπάρχει καμία ενημέρωση των τοπικών αστυνομικών για να μη σημειωθεί καμία διαρροή προς ποινικούς κι άλλα πρόσωπα.
Αξιωματικοί όμως που προέρχονται από την περιφέρεια επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι εντυπωσιακές επιτυχίες υπηρεσιών σε όλη τη χώρα όπως η εξιχνίαση της απαγωγής Λεμπιδάκη στην Κρήτη, τα αλλεπάλληλα “πλήγματα” στις χασισοφυτείες, τις εξαρθρώσεις κυκλωμάτων εκβιαστών και κακοποιών, τα χτυπήματα κατά του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά.».