Δύο παράλληλες κρίσεις, αλλεπάλληλες συσκέψεις, πολλά παρασκηνιακά τηλεφωνήματα, ταξίδια σε Βερολίνο, Βιέννη και Εβρο αλλά και ένα διάγγελμα. Το τελευταίο δεκαήμερο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κάτι παραπάνω από έντονο, ωστόσο για τους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση παρατηρητές τού προσέφερε τη δυνατότητα να αλλάξει την εικόνα της αποτελεσματικότητας αυτής στα μάτια σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης. Προσφυγικό και κορωνοϊός φαίνεται να δίνουν στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να αποδείξει πως εκείνο το τσιτάτο του Κένεντι, σύμφωνα με το οποίο «στα κινέζικα, η λέξη “κρίση” γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία», είναι ακριβές.
Και στις δύο περιπτώσεις το Μαξίμου έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ας πούμε, έκλεισαν με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού υπουργοί περνούν και ξαναπερνούν το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας, μιας και οι συσκέψεις προκειμένου να εκτιμώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα νέα δεδομένα διαδέχονται η μια την άλλη. Τόσο για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όσο και για εκείνες στην οικονομία, καθώς και για την επικαιροποίηση των προληπτικών μέτρων που η Πολιτεία θα λαμβάνει.
Η ατζέντα της κυβέρνησης
Αν κάτι κατόρθωσε σίγουρα η κυβέρνηση, είναι να θέσει εκείνη την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και στις δυο κρίσεις με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις εξελίξεις. Ως προς το Προσφυγικό, π.χ., ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε πως το κλείσιμο των συνόρων ήταν σωστή ενέργεια. Η παραδοχή μόνο αμελητέα δεν είναι, ειδικά εφόσον αναλογιστεί κάποιος ότι σημαντική μερίδα των στελεχών είχαν βγει πριν από αυτή διαφορετική γραμμή. Πλέον, άλλωστε, η Κουμουνδούρου εκδίδει ανακοινώσεις για την τουρκική προκλητικότητα που καταλήγουν σε κατακλείδες σαν το «να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Ελληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Ο Μητσοτάκης έπαιξε το χαρτί της εθνικής ενότητας, οπότε η μείζων αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να παίξει κάποιο άλλο.
Φυσικά, ρόλο στην εν λόγω στροφή Τσίπρα προς το κέντρο έπαιξαν κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το 76% των ερωτηθέντων στης Pulse – όπου η ΝΔ προηγείται 14 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ – κρίνει θετικά το κλείσιμο των συνόρων. Στης Alcoπάλι – όπου στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 37% κι ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7% – το 62% δηλώνει «αρκετά και πολύ ικανοποιημένο» από την κυβερνητική αντίδραση στην κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα νούμερα, λοιπόν, των πρόσφατων μετρήσεων επιβεβαιώνουν τη διαδεδομένη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος εκτίμηση πως ο Εβρος ενίσχυσε την κυβέρνηση. Ή αν προτιμάτε, άλλαξε την άποψη που η κοινή γνώμη είχε για τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση του Προσφυγικού. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα που δείχνει το κράτος στον κορωνοϊό, καθώς κι η εμπλοκή του ίδιου Πρωθυπουργού μέσω διαγγέλματος θα ανεβάσουν κι άλλο τα νεοδημοκρατικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν.
Ολα τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει εξαλείψει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις κρίσεις που αντιμετωπίζει. Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε, π.χ., ενδεχομένως να δυσχεράνουν τη διαχείριση του Μεταναστευτικού όταν η κρίση τελειώσει. Οι ακραίες φωνές θα μπορούσαν να ζητούν κλειστά σύνορα για πάντα για τους μετανάστες.