Αίτημα διπλής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον κοροναϊο και των μέτρων αντιμετώπισης της σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναμένεται να υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup.
Σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το Eurogroup θα εξεταστούν τα μέτρα για τον κοροναϊό αλλά και οι συνέπειές του.
Τα ελληνικά αιτήματα στο Eurogroup θα είναι η δημοσιονομική ευελιξία (δηλαδή χαλάρωση) λόγω της παγκόσμιας ύφεσης -κάτι που ισχύει για τις άλλες χώρες της ΕΕ αλλά όχι για την Ελλάδα, να μην μετράνε στο πλεόνασμα οι έκτακτες δαπάνες που θα γίνονται λόγω κοροναϊού και να μη θεωρηθούν «κρατική ενίσχυση» με αυστηρά κριτήρια, τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε κλάδους και επιχειρήσεις.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων ή είδαν συρρίκνωση τζίρου, και μάλιστα με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης δανείων στις τράπεζες.
Το υπουργείο Οικονομικών νομοθετεί παράλληλα άμεσα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, λόγω της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, που κλείνουν προσωρινά στο πλαίσιο του lock down. Προβλέπεται μεταξύ άλλων οικονομική ενίσχυση με αποζημίωση ειδικού σκοπού και έκτακτο επίδομα, διατήρηση των θέσεων εργασίας, διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Νομοθετείται επίσης η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Τα μέτρα για τον κοροναϊό
Ήδη το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέχρι χθες, αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Αναλυτικότερα:
– 200 εκατ. ευρώ επιπλέον στο υπουργείο Υγείας για ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό, γάντια, μάσκες, ενημερωτικές καμπάνιες, προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ κλπ ή «και ό,τι άλλο θελήσει και ζητήσει» όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
– 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 500.000 εργαζομένων σε 100.000 επιχειρήσεις που κλεινουν δια νόμου. Αφορά αποζημίωση ειδικού σκοπού, έκτακτο επίδομα, διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και επιταγή κατάρτισης. Προς το παρόν το «πακέτο Βρούτση» αφορά εργαζομένους σε σχολεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ που κλείνουν «δια νόμου». Για τους μισθούς που χάνουν στο διάστημα που δεν εργάζονται επειδή οι επιχειρήσεις έκλεισαν, θα λάβουν περί τα 300 ή 400 ευρώ «στο χέρι», με μια αίτηση που θα κάνουν τις ερχόμενες ημέρες -εννοείται πως θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με εργαζομένους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα και την κρίση, ασχέτως εάν διατάχθηκε να κλείσουν ή όχι.
– Πάνω από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως να απαιτηθούν και για ειδικές άδειες σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με βαριά προβλήματα υγείας ο κατάλογος των οποίων διευρύνεται), σε άδειες ειδικού σκοπού για γονείς, για πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών κλπ.