Αυστηρά μέτρα σε ολόκληρη την επικράτειά της εφαρμόζει η Ελλάδα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης και -όσο το δυνατόν γίνεται- την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Ωστόσο, τα αυστηρότερα -μέχρι στιγμής- μέτρα στη χώρα μας εφαρμόστηκαν τη Δευτέρα σε δύο χωριά του νομού Κοζάνης. Πρόκειται για τη Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου.
Η καραντίνα αποφασίστηκε καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα του θανατηφόρου ιού. Μάλιστα, τα μικρά αυτά χωριά που έχουν ελάχιστους κατοίκους έχουν τον έναν από τους τέσσερις νεκρούς από τον κοροναϊό στη χώρα μας.
Έτσι, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι της Δαμασκηνιάς, καθώς και της γειτονικής Δραγασιάς τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και τα χωριά τους κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 14 ημέρες. Η τροφοδοσία και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αστυνομία θα επιβλέψει την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού.
Πώς έφτασε εκεί ο κοροναϊός;
Ωστόσο, πως έφτασε ο θανατηφόρος ιός να μολύνει τα δύο αυτά μικρά χωριά, οδηγώντας τα στην καραντίνα;
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Παύλος Τζάνας, εστιάζει σε μια πρόσφατη κηδεία.
«Όλη η ιστορία πρέπει να ξεκίνησε από εκεί» λέει χαρακτηριστικά. «Ο ιός μπορεί να ήρθε εκείνη την ημέρα, μπορεί και νωρίτερα, δεν το γνωρίζουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ» τονίζει μεταξύ άλλων ο ιερέας.
Η κηδεία, όπως εξηγεί ο ίδιος, έγινε στις 5 Μαρτίου. Είχε πεθάνει μια ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς της αποφάσισαν να γίνει η ταφή στον τόπο καταγωγής της. Στην εκκλησία, στο νεκροταφείο και στη δεξίωση αργότερα στην ταβέρνα υπήρχε κόσμος από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μαζί με ορισμένους κατοίκους του χωριού.
Η ταβέρνα, σύμφωνα με τον ιερέα, έκλεισε την επόμενη ημέρα και ο 90χρονος πατέρας του ιδιοκτήτη, κάτοικος της γειτονικής Δραγασιάς, εισήχθη με πνευμονία στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου.
Μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που ακούστηκε και μέσα στο χωριό αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, θέλει γουναράδες από τη Σιάτιστα και την Καστοριά να είχαν ταξιδέψει σε έκθεση στο Μιλάνο και αργότερα μέσω άλλης κοινωνικής εκδήλωσης ή συναναστροφής το ντόμινο της μετάδοσης να ακούμπησε κάποιον συντοπίτη τους.