H γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές «εκατομμύρια δόσεις» ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας για το οποίο οι κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν πως ίσως επισπεύδει τη θεραπεία του Covid-19.
Πρόκειται για το φάρμακο με το εμπορικό όνομα Plaquenil, το οποίο περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη (ή απλά χλωροκίνη).
Βάσει έρευνας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το φάρμακο αυτό, «η Sanofi δεσμεύεται να διαθέσει τη θεραπεία αυτή στη Γαλλία, προσφέροντας αρκετά εκατομμύρια δόσεων που δυνητικά μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από 300.000 ασθενείς» δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος της εταιρίας.
— Maria Denaxa (@mdenaxa) March 18, 2020
O καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ (Didier Rault), ανακάλυψε πως η ουσία υδροξυχλωροκίνη βελτιώνει πολύ τους ασθενείς
Βλέπετε πάνω τους θετικούς φορείς που δεν έλαβαν «Υδροξυχλωροκίνη”..σε έξι μέρες παρέμεναν φορείς. Ενώ όταν δίνεται Plaquenil (Υδροξυχλωροκίνη) σε έξι μέρες μόνο το 25% παραμένουν φορείς» εξηγεί ο Ντιντιέ Ραούλτ, Καθηγητής Ιατρικής Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.
Η χλωροκίνη έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες και χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην Κίνα, σε κλινικές δοκιμές κατά του Covid-19 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη θεραπεία νοσούντων από κορoναϊό φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ουσία αυτή θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας.
Θετικές οι πρώτες δοκιμές
Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης, μόλις 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μίλησε για αυτά αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο του Star, στενός συνεργάτης του καθηγητή Ραούλτ.
«Είχαμε τα αποτελέσματα στις πρώτες έξι μέρες, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού. Οι ασθενείς δεν είναι πλέον μεταδοτικοί» εξηγεί ο Γιάννης Ρουσέλ, Ερευνητής Βιολογίας, Κλινικός Ερευνητής και στενός συνεργάτης καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ.
Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 24 άτομα. Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα της πολλά υποσχόμενης θεραπείας, βάσει της οποίας οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωρικίνη δεν είναι πια φορείς του ιού, άρχισαν να δημοσιεύονται από χθες.