Με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας συνδέονται αυστηρά τα κυβερνητικά μέτρα, δηλαδή όσοι εργοδότες απολύουν δεν θα μπαίνουν στα ευεργετικά πακέτα ρευστότητας και αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης από την Τετάρτη 18 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η αγορά εργασίας διά μέσου του συστήματος Εργάνη είναι αποκαρδιωτική τον μήνα Μάρτιο λόγω των αυξημένων απολύσεων σημειώνοντας δε ότι «ο μήνας που διανύουμε έχει μια τρομακτική εικόνα η οποία δεν έχει προηγούμενο». Μέχρι στιγμής, με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις, όταν ολόκληρο τον Ιανουάριο έγιναν 115.454 απολύσεις από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η πλειονότητα των απολύσεων σημειώθηκε όταν ξεκίνησαν τα λουκέτα σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κ.λπ. στο σύστημα Εργάνη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απολύσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση με τη δέσμευση του εργοδότη, προφορική τουλάχιστον, ότι θα προσληφθούν εκ νέου όταν τελειώσουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».
Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα «δουν» μισθό στο τέλος του μήνα λόγω της πτώσης του τζίρου στις επιχειρήσεις όπου απασχολούνται. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττεται βίαια από την κρίση του κορωνοϊού. Τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν μαζικά στη χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών στους εργαζομένους τους.
«ΤΑ ΝΕΑ» για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών τους ετοίμασαν έναν μικρό χρηστικό οδηγό με τα κυβερνητικά μέτρα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Τι είναι και πώς θα δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ;
Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζομένους επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα Εργάνη. Επίσης θα δοθούν 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τον ΚΑΔ τους επλήγησαν από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Επισημαίνεται ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να μην έχει προβεί ο εργοδότης σε απόλυση εργαζομένου από τις 18 Μαρτίου που ανακοινώθηκαν αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μια επιχείρηση να ωφεληθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ποια θα είναι η διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ;
Ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Αρχικά, οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών». Αφού συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, θα πρέπει να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζομένους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης, π.χ. στην εστίαση το delivery). Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν την Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ Εργάνη.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα Εργάνη.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων. Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν. Από τη διαδικασία εξαιρούνται:
– όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
– όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
– όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας,
– και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποια άλλα μέτρα θα ληφθούν για τους εργαζομένους;
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή – εκτός από την αποζημίωση των 800 ευρώ – δικαιούνται:
– Αναλογία του κανονικού τους μισθού έως τη στιγμή του αναγκαστικού κλεισίματος από τον εργοδότη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου που έκλεισε αναγκαστικά από τις 18 Μαρτίου θα πρέπει να λάβει τις νόμιμες αποδοχές που αντιστοιχούν στον μισθό του για το χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως και 17-3-2020.
– Ψαλίδι 40% στο ενοίκιο που πληρώνει για το σπίτι του αν κι εφόσον είναι πρώτη κατοικία. Δηλαδή αν ο εργαζόμενος είναι ενοικιαστής θα μπορεί από τον νόμο να καταβάλει μόνο το 60% του συμφωνημένου ενοικίου για το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος.
– Αναστολή για τέσσερις μήνες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν τέλη Μαρτίου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση που ανέστειλε τη λειτουργία της και ο οποίος έπρεπε να πληρώσει στα τέλη Μαρτίου τη δόση από τον βεβαιωμένο φόρο εισοδήματος του 2019 θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση έως τις 31 Ιουλίου.
Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές των εργαζομένων που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού;
Θα υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
Ποια είναι τα μέτρα για τους άνεργους;
Θα υπάρξει δίμηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους όσων η επιδότηση λήγει στις 31 Μαρτίου. Συνεπώς θα λάβουν και οι άνεργοι επιπλέον επιδότηση 800 ευρώ (το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 400 ευρώ). Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για τους επιδοματούχους μακροχρόνια άνεργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Επίσης η εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Ολοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.
Ποια είναι τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους;
Θα υπάρξει αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Ποια είναι τα μέτρα για επιχειρήσεις – εργοδότες;
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.