Η δοκιμασία των επόμενων δύο εβδομάδων – διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί δυναμικά η επιδημία στην Ελλάδα και να κριθεί εάν η πορεία της θα είναι εξίσου φονική όσο στην Ιταλία, βρίσκει τους υγειονομικούς φορείς της χώρας σε πυρετώδεις προετοιμασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης για τυχόν εξάπλωση της νόσου COVID-19 στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι τοπικές δομές υγείας θα «λυγίσουν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση των ασθενών.
Είναι ενδεικτικό ότι για τις αεροδιακομιδές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 (σημειωτέον ότι σε καθημερινή βάση το ΕΚΑΒ λαμβάνει ούτως ή άλλως 15 έως και 25 σχετικά αιτήματα για περιστατικά που δεν είναι σχετικά με την επιδημία) υπάρχει διαθέσιμη μόνο μία «κάψουλα», η οποία έπειτα από κάθε χρήση της χρειάζεται φόρτιση που διαρκεί 14 ώρες.
Αυτός είναι και ο λόγος που – σύμφωνα με πληροφορίες – κρίνεται ανέφικτο να πραγματοποιούνται περισσότερες από δύο αεροδιακομιδές την ημέρα.
Επιπρόσθετα και αναφορικά με τις πλωτές διακομιδές, προβλήματα εντοπίζει και το Λιμενικό Σώμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης για τους ασθενείς με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση και καθώς o χρόνος μετράει αντίστροφα, τα επιχειρησιακά σχέδια περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
Σχεδιάζεται να ξεκινήσει το… ταξίδι του το πρώτο πλωτό νοσοκομείο για την περίθαλψη των ασθενών (με ήπια συμπτώματα) της νησιωτικής χώρας. Εάν κριθεί αναγκαίο, θα επιταχθούν και άλλα πλοία.
Ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την έκταση της διασποράς, τα σχέδια περιλαμβάνουν την επίταξη, συνολικά, 10 ξενοδοχείων στην Αττική και ακόμη 3 στη Θεσσαλονίκη.
Το 700 ΣΕ (Στρατιωτικό Εργοστάσιο, που κατασκευάζει είδη ένδυσης και υπόδησης) στην περιοχή του Πειραιά θα ξεκινήσει άμεσα να παρασκευάζει μάσκες. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης επισκέφτηκε το εργοστάσιο ώστε να διερευνήσει πώς μπορεί να συμβάλει το 700 ΣΕ στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της 441-ΑΒΥΥ (Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού) του Στρατού, στην περιοχή του Ταύρου, η παραγωγή αντισηπτικών ειδών από τους περίπου 120 τόνους αιθυλικής αλκοόλης που διέθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο υπουργείο Υγείας.
Τη διαχείριση των αντισηπτικών που θα παραχθούν θα την έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με στόχο την ορθή τροφοδοσία των υγειονομικών μονάδων.
Εξετάζεται η επαναλειτουργία του στρατιωτικού νοσοκομείου Ξάνθης – δυναμικότητας 30 κλινών – με σκοπό τη νοσηλεία των ύποπτων κρουσμάτων και προς αποφυγήν διασποράς της νόσου στο γενικό νοσοκομείο της περιοχής.
Το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται δυναμικά στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού. Την περασμένη Παρασκευή, το ΕΚΑΒ σε μόλις δυόμισι ώρες ολοκλήρωσε την εκκένωσή του, διακομίζοντας τους 38 νοσηλευόμενους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.
Εμπειροι νοσηλευτές «στρατολογούνται» από τα νοσοκομεία της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Σισμανόγλειο και ΚΑΤ), ενισχύοντας τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκείνων των ιδρυμάτων που αποτελούν νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό.
Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, έχει μετατραπεί σε μονάδα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών με λοίμωξη COVID-19.
«Επιστράτευση» γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων
Εφιαλτικό είναι το σενάριο που… προλογίζουν οι εικόνες των νοσοκομείων σε Ιταλία και Ισπανία για τα όσα ενδέχεται να διαδραματιστούν στα νοσηλευτήρια της χώρας τον Απρίλιο, εάν τα μέτρα για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού δεν αποδώσουν.
Η ταχεία εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ευρώπη ασκεί τρομακτική πίεση σε «ισχυρότερα» συστήματα υγείας, συγκριτικά με αυτό της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους να απευθύνουν έκκληση για εθελοντική εργασία σε υγειονομικούς, ψυχολόγους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους επιστήμονες υγείας.
«Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε προχθές εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί τους τελευταίους δυόμισι μήνες για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τις «πάγιες αδυναμίες του συστήματος». Οπως τόνισε, έχουν ήδη αναπτυχθεί 2.158 κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19, ενώ αγώνας δρόμου δίνεται και για την ενίσχυση των ΜΕΘ.
Αναφερόμενος δε στις προσλήψεις, σημείωσε ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί 176 γιατροί και περισσότεροι από 700 νοσηλευτές, ενώ δρομολογούνται 2.145 προσλήψεις, με τον Κικίλια να επαναλαμβάνει το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι θα «γίνουν όσες χρειαστεί».
Σε ό,τι αφορά τα υλικά πρώτης ανάγκης, ανέφερε ότι «μαίνεται ένας πόλεμος παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι «έχουμε ναυλώσει cargo jets που έχουν φέρει και θα φέρουν το αναγκαίο υλικό και μέσα ατομικής προστασίας».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και η συνδρομή ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι – εφόσον το επιθυμούν – θα αποζημιωθούν με μπλοκάκι.
Για τον ίδιο λόγο, δόθηκε χτες το πράσινο φως για την άμεση απορρόφηση ειδικευόμενων γιατρών, για ενίσχυση των νοσοκομείων σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
Αναλυτικότερα και βάσει της απόφασης που εξέδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «δικαίωμα άμεσης πρόσληψης στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν οι ιατροί των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν στις λίστες αναμονής, κυρίως για τις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας, Ακτινολογίας, Παιδιατρικής».
Αγωνιούν οι εργαζόμενοι
Οι προσπάθειες ενίσχυσης του ΕΣΥ δεν φαίνεται εντούτοις να κατευνάζουν την αγωνία των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επιμένουν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς οχυρωμένα.
«Δεν υπάρχουν σε επάρκεια χειρουργικές μάσκες, παρά μόνον αυτές μιας χρήσης. Το προσωπικό όμως πρέπει να προστατευθεί, διαφορετικά θα αποδεκατιστεί. Για τον ίδιο λόγο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο – όταν υπάρχει υποψία μετάδοσης -, υπό το δεδομένο ότι υπάρχουν και ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Το αίτημα είναι πιο επιτακτικό καθώς η διάρκεια της καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού μειώθηκε από 14 σε μόλις 7 ημέρες», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια – διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη.
Η ίδια δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τα κενά που ούτως ή άλλως προκαλούσαν αρρυθμίες στη λειτουργία των νοσοκομείων. «Υπό την υγειονομική αυτή κρίση, πρέπει το προσωπικό που έχει εξαγγελθεί ότι θα συνδράμει να τοποθετείται με ταχύτερους ρυθμούς. Σε ό,τι δε αφορά το προσωπικό των νευραλγικών ΜΕΘ, για την ενίσχυσή τους είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στους γιατρούς που ήδη εξειδικεύονται στην εντατικολογία», καταλήγει.
Η μάχη των ΜΕΘ
Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, η μάχη θα κριθεί από την επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας – τομέας που ούτως ή άλλως είναι προβληματικός. Επειτα από αγώνα δρόμου, στη διάθεση βαριά πασχόντων με λοίμωξη Covid-19 βρίσκονται 207 κλίνες, όμως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά σε ανακοίνωσή του να δημιουργηθούν άμεσα 2.000 «προκειμένου να δοθεί με αποτελεσματικό τρόπο η μάχη κατά του κορωνοϊού».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει η πρόβλεψη παροχής κινητού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και μόνιτορ για τη μετατροπή άλλων μονάδων σε ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 απειλεί καθημερινά και μοιραία αποδυναμώνει την «εμπροσθοφυλακή» του συστήματος. «Συνολικά, νοσούν 73 συνάδελφοι και το νούμερο ανεβαίνει συνεχώς. Επιπλέον 400 είναι σε καραντίνα, ενώ αναμένονται δείγματα και για πολλούς άλλους».
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο ΕΣΥ έχουν προκαλέσει και οι πρόσφατες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). «Αντί να προμηθευτούν επαρκή αριθμό μασκών και στολών υψηλής προστασίας, μας λένε να τις χρησιμοποιούμε σε κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενούς ή άλλων χειρισμών που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή».