Την ώρα που ο πλανητής πλήττεται από τον κοροναϊό και δεκάδες χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωσή του – μετρώντας χιλιάδες νεκρούς – ένας ιός που προκάλεσε το θάνατο ενός Κινέζου προκαλεί αναστάτωση στα social media, με τους επιστήμονες ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Πρόκειται για τον χανταϊό (hantavirus), ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα με του κοροναϊού. O χανταϊός δεν είναι καινούργιος ιός, ωστόσο έχει προκαλέσει ανησυχία λόγω fake news που έχουν κυκλοφορήσει για αυτόν με μηνύματα στο Whatsapp πρώτα στην Κίνα και ύστερα σε όλον τον κόσμο.
Ειδικότερα, ένας επιβάτης ο οποίος πέθανε σε λεωφορείο στην Κίνα βρέθηκε θετικός στον συγκεκριμένο ιό, τα οποία ανακοίνωσαν πως το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν άλλοι 32 άνθρωποι στην επαρχία Γιουνάν.
Αλήθειες και ψέματα
Πράγματι, η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται, καθώς έχει αναπαραχθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, μηνύματα που κυκλοφορούν στο Whatsapp και σε άλλες εφαρμογές σπέρνουν τον πανικό, καθώς κάνουν λόγο για την «επόμενη μεγάλη επιδημία» μετά από αυτήν του κοροναϊού.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Independent, τα μηνύματα αυτά είναι υπερβολικά. Πράγματι ο χανταϊός ανήκει σε μία επικίνδυνη οικογένεια ιών, αλλά είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και σίγουρα δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο κοροναϊός.
Τι είναι ο χανταϊός και πώς μεταδίδεται
Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» δήλωσε ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.
«Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια» πρόσθεσε.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι ο χανταϊός είναι σπάνιος, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.
«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, συμπληρώνοντας ότι μπορεί επίσης να προέλθει από δάγκωμα ποντικιών.
Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται είναι κοινά με αυτά του κοροναϊού, με τους πάσχοντες να αναφέρουν πυρετούς, πονοκεφάλους, βήχα και δύσπνοια.
Ένας ασθενής το παρομοίασε με «ένα σφίξιμο γύρω από το στήθος μου και ένα μαξιλάρι πάνω από το πρόσωπό μου» ανέφερε το CDC.
Δεν υπάρχει φάρμακο ή εγκεκριμένο εμβόλιο
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή συγκεκριμένο φάρμακο για τον χανταϊό.
Οι ασθενείς χρειάζονται συχνά εντατική φροντίδα κατά την περίοδο σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.
«Γνωρίζουμε ότι, αν τα μολυσμένα άτομα εντοπιστούν νωρίς και λάβουν ιατρική περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Στην εντατική φροντίδα οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία για να βοηθηθούν στην περίπτωση στην περίπτωση σοβαρής αναπνευστικής δυσκολίας», επισημαίνει το CDC.
Aν και κυκλοφορεί η είδηση ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον χανταϊό, στην πραγματικότητα υπάρχει απλά δεν είναι επίσημα εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ. Το εμβόλιο Hantavax βρίσκεται υπό μελέτη από το 1990, ενώ άλλο ένα εμβόλιο αναπτύσσεται σε κάποια εργαστήρια.
Καθησυχαστικός και ο Μόσιαλος
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τον χανταϊό.
Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει πως «ο χανταϊός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων».
Μάλιστα, σημειώνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτοντας πως δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου
«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
» Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.
» Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κοροναϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες».