Οι εκθετικοί ρυθμοί που αυξάνονται τα κρούσματα προξενούν μεγάλο πρόβλημα στα εθνικά συστήματα υγείας πολλών κρατών και ειδικά εκείνων που έχουν την περισσότερη έξαρση.
Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 26.939 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 590.000 παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ήδη και αναμένεται να βαθύνει εκ νέου εντός του έτους.
Ευρώπη
Το επόμενο κέντρο της πανδημίας που θέρισε και εξακολουθεί να θερίζει ο COVID-19 είναι η «γηραιά» ήπειρος. Η Ευρώπη λίγες μέρες πριν ξεπέρασε τον αριθμό των κρουσμάτων της Κίνας (που ήταν το πρώτο επίκεντρο) και έπειτα τον αριθμό των θανάτων.
Κάθε χώρα έχει πάρει περιοριστικά μέτρα και καραντίνα, ενώ πλέον σταματούν σταδιακά από τις κυβερνήσεις οι μετακινήσεις με τα αεροπλάνα.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εκείνους που «σπάνε» την καραντίνα για αδικαιολόγητους λόγους συνεχίζουν να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται. Οι δείκτες οικονομίας των κρατών δείχνουν ύφεση σε κάθε περίπτωση για το επόμενο διάστημα εντός του 2020.
Ιταλία
Συνιστά την πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης. Ο αριθμός των θυμάτων σε καθημερινή βάση ξεπερνά κάθε σενάριο λογικής και κάθε ιστορική πραγματικότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Σήμερα στην Ιταλία, 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό νεκρών να ανέρχεται σε 9.134. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.909 κρούσματα κοροναϊού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 86.498.
Από την άλλη, 589 ασθενείς κατάφεραν να αναρρώσουν και να πάρουν εξιτήριο, με τον συνολικό αριθμό αυτών που έχουν ιαθεί, να φτάνει στους 10.361
Σημειώνεται πως 3.732 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά, 26.029 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 36.653 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 37.298 και οι νεκροί 5.402. Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 11.588 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.267. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.497 με 313 νεκρούς.
Ισπανία
Η Ισπανία, είχε επίσης το δικό της αρνητικό ρεκόρ σήμερα με 769 νεκρούς σε μια μέρα και τον αριθμό να φτάνει συνολικά στους 5.000.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει σημειωθεί στην Ισπανία σε ένα 24ωρο μέχρι στιγμής. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τους 4.858. Τα κρούσματα αυξήθηκαν από 56.188 σε 64.059.
Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον κοροναϊό στην Μαδρίτη, με την Καταλονία να μετράει 880 νεκρούς και την χώρα των Βάσκων 180. Σχεδόν το 1/3 των νεκρών είναι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας.
Γαλλία
Στη Γαλλία οι νεκροί σήμερα ανήλθαν στους 299 και έφτασαν συνολικά στους 1.995 ενώ παράλληλα τα νέα κρούσματα 3.809 με συνολικό αριθμό 32.964.
Η καραντίνα στη Γαλλία αποφασίστηκε πώς πρέπει να πάρει εκ νέου παράταση τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες έως τις 15 του Απρίλη. Στο διάστημα αυτό εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα.
Ηνωμένο Βασίλειο
Ιδιάζουσα άνοδο μέρα με την ημέρα παρουσιάζει και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ως γνωστόν καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα το NHS να προσπαθεί να βρει χώρο για τους ασθενείς.
Σήμερα κατεγράφησαν 181 νεκροί και στο σύνολο έφτασαν τους 759. Τα νέα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη άνοδο φθάνοντας τα 2.885 και συνολικά τα 14.543.
Η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως και συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά κατά πολλές χιλιάδες και με εκθετική τάση.
Το κράτος πέρασε ένα πακέτο θετικών μέτρων στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων με σκοπό να μην καταρρεύσει η οικονομία μέσω της ανεργίας και των κλειστών επιχειρήσεων. Βασικά στοιχεία της δέσμης μέτρων είναι:
- Η αποστολή επιταγών απευθείας σε ιδιώτες και οικογένειες
- Η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας
- Η παροχή χρημάτων για τα νοσοκομεία που πλήττονται σοβαρά και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης
- Η οικονομική ενίσχυση για τις μικρές επιχειρήσεις
- Και τα δάνεια ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις προβληματικές επιχειρήσεις.
Η διαδικασία
«Κανένα νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο, αλλά θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι πλησιάζει τουλάχιστον μέρος του τρόπου με τον οποίο είναι επαρκές», δήλωσε η Ομιλήτρια της Βουλής Νανσί Πελόσι. Είπε ότι εργάζεται ήδη για ένα τέταρτο μέτρο απόκρισης προς τον κοροναϊό: «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ο τελικός μας λογαριασμός».
Τα νέα κρούσματα σήμερα ανήλθαν σε 14.955 φθάνοντας συνολικά τα 100.390. Οι νεκροί άγγιξαν τους 248 το τελευταίο 24ωρο και συνολικά έως τώρα τους 1.543.
Ο Τραμπ παρά τα μέτρα που αποφάσισε ότι πρέπει να τηρηθούν, ευελπιστεί ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν ξεκινήσει τα πράγματα να γυρνάνε στην «κανονικότητα», οι δουλειές να ανοίγουν ξανά, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους κλπ,
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι 20 πιο πληγείσες χώρες στον πλανήτη βάσει κρουσμάτων, νεκρών κλπ.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο ΠΟΥ έκανε σήμερα ανακοίνωση μέσω του Γενικού Διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus ότι: «Υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο υποθέσεις και πάνω από 20.000 νεκροί. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί τον ιό, που είναι ο κοινός μας εχθρός».
Mίλησε για την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν όλα τα κράτη μεταξύ τους έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση, διαφορετικά δε γίνεται.
«Μπορουμε να τον πολεμήσουμε όλοι μαζί και κανένα κράτος μόνο του. Πρέπει να υποσχεθούμε στις μελλοντικές γενιές ότι δε θα ξαναγίνει αυτό». Έκανε επίσης έκκληση: «Η βιομηχανία να παράξει τη βασική ύλη που θα δημιουργήσει το προστατευτικό ιατρικό υλικό ενάντια στον ιό».
Ο Δρ. Ghebreyesus είπε ότι η παγκόσμια έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας «είναι πλέον μια από τις πιο επείγουσες απειλές για τη συλλογική μας ικανότητα να σώζουμε ζωές». «Όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται σε κίνδυνο, είμαστε όλοι σε κίνδυνο», προσέθεσε. Ο Δρ. Ghebreyesus συνέχισε: «Ένα εμβόλιο είναι ακόμα τουλάχιστον 18 μήνες μακριά».
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στη Νορβηγία και την Ισπανία, οι πρώτοι ασθενείς θα εγγραφούν σύντομα στη Δοκιμή Αλληλεγγύης, η οποία θα συγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων ή συνδυασμών φαρμάκων έναντι του Covid-19».
«Εν τω μεταξύ, καλούμε άτομα και χώρες να αποφύγουν τη χρήση θεραπευτικών αγωγών που δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη θεραπεία του Covid-19».
«Η ιστορία της ιατρικής είναι γεμάτι με παραδείγματα φαρμάκων που δούλευαν σε θεωρητικά ή σε δοκιμαστική φάση, αλλά δε δούλευαν στον άνθρωπο ή ήταν πραγματικά επιβλαβή. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία«.
Πηγή: worldometers.info