Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τονίζει την ανάγκη να υποστηριχθούν οι ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας και να ενταχθούν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό για την παρακολούθηση των ασθενών που παραμένοντας στο σπίτι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές.
Εξάλλου, η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς να έχουν καθημερινή επαφή με το θεράποντα ιατρό τους.
Αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας το να παραμείνουν ανοιχτά τα ιδιωτικά ιατρεία, αφενός για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19 και αφετέρου για συνεχιστεί και η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, για να μην καταλήξουν ως επιπλοκές στα δημόσια νοσοκομεία και επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να στηρίξει τα ιατρεία, πολυϊατρεία και εργαστήρια, που όσο περνά ο καιρός αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, με άμεσα -όχι μακροχρόνια και αποσπασματικά- μέτρα οικονομικής στήριξης και προστασίας.
Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι η μείωση κατά το ήμισυ του μισθώματος των επαγγελματικών χώρων για τους επόμενους μήνες.
Ο ΙΣΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατί η κατάρρευσή τους θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αναχαίτιση της επιδημίας και στην ασφάλεια των ασθενών που πάσχουν από άλλες παθήσεις.
Παράλληλα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να διασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κάτι στο οποίο συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, έχοντας ήδη αποστείλει 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια σε 1.500 ιατρεία της Αθήνας.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, για να συγκροτηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Η επιδημία δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να υπάρχουν και οι άλλες παθήσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελεί τον κυματοθραύστη για να μην καταλήξουν όλα αυτά τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε και τους συναδέλφους μας στα δημόσια νοσοκομεία που δεν πρέπει να επιβαρύνονται με τα χρόνια περιστατικά για να δώσουν τη μεγάλη μάχη ενάντια στην επιδημία.Πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα σύστημα τηλεϊατρικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση και την επαφή με το θεράποντα ιατρό, που πρέπει όλοι οι ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους. Ήδη βλέπουμε σοβαρές επιπλοκές και θανάτους σε ασθενείς που παρέμειναν σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Τα ιατρεία επιβάλλεται να μείνουν ανοιχτά για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε με όλες τις δυνάμεις δίπλα στα μέλη μας που αγωνίζονται με αυταπάρνηση.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)