Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
«Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Έχουμε γενικευμένη διασπορά σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα. Είμαστε στη φάση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ακόμα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, και ο αριθμός αυτών που χρειάζονται διασωλήνωση και ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμος.
Αυτό μας δίνει λελογισμένη αισιοδοξία για να πιστεύουμε ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε μία πολύ πιο θετική επίδραση των μέτρων περιορισμού των κοινωνικών συναναστροφών. Αυτή η παρέμβαση στη χώρα μας νομίζω ότι έγινε σχετικά έγκαιρα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν θετικά, και δεν θα έχουμε την επιθετική μορφή που έχει πάρει η πανδημία σε άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
«Εάν κρατήσουμε αυτό το ρυθμό αύξησης κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά σε αυτούς που νοσηλεύονται και είναι διασωληνωμένοι, έχουμε την προσδοκία ότι δεν θα βρεθούμε σε αιχμή του κύματος που θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη συζήτηση μπήκε και ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, Α’ επιμελητής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πνευμονολόγος, εντατικολόγος.
«Δεν είμαστε αρκετοί. Έχουν κλείσει πέντε πνευμονολογικές κλινικές την προηγούμενη περίοδο. Το “Σωτηρία” χτυπήθηκε από την κρίση. Μόνο 30% των ειδικευόμενων υπηρετεί,. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό και για το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου. Αντοχές και διάθεση υπάρχουν, αλλά είμαστε λίγοι», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.
«Θα μπορούσαν να ανοίξουν αυτά τα 150 κρεβάτια για τις εντατικές. Υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια», πρόσθεσε.
«Είμαστε από τις πρώτες μονάδες που επιτάχθηκαν. Δεν έχει έρθει ούτε ένας γιατρός από άλλο νοσοκομείο εδώ και 15 μέρες. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκλεισε το αναισθησιολογικό τμήμα και μας έστειλε τους αναισθησιολόγους», τόνισε ακόμη ο κ. Νικολόπουλος.
«Έχω την αίσθηση ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει μία πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό. Χθες άκουσα τον υπουργό Υγείας ότι έχουν προσληφθεί 400 γιατροί. Ζητάμε να μάθουμε πού έχουν πάει. Το “Σωτηρία” δεν έχει πάρει κανέναν. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν προσληφθεί δύο. Που έχουν πάει οι υπόλοιποι; Χρειάζεται επιτάχυνση του βαθμού ενίσχυσης των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό», επεσήμανε από την μεριά του ο κ. Ξανθός.
«Τα μέτρα ατομικής προστασίας για το προσωπικό πρέπει να είναι αυξημένα. Είχε το νοσοκομείο μάσκες, ποδιές, αλλά λιγοστεύουν επικίνδυνα. Αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Ελπίζουμε αυτό να λυθεί αλλιώς δεν θα έχουμε όπλα να πολεμήσουμε», επεσήμανε απαντώντας ο κ. Νικολόπουλος.
«Δεν πρέπει να φύγει κανένας συμβασιούχος από το σύστημα υγείας αυτή την περίοδο. Πρέπει η σύμβασή του να ανανεωθεί αυτόματα. Να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία συμβασιούχων στα νοσοκομεία. Έχει εξαγγείλει σημαντικό αριθμό η κυβέρνηση αλλά αργεί η υλοποίησή του», απάντησε ο κ. Ξανθός.