Με σύνθημα «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό» και ένα βίντεο για χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει για ακόμα μία φορά ότι χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται, όπως και τα αντισηπτικά μαντηλάκια, ενώ ξεχωριστή φροντίδα και προφυλάξεις απόρριψης χρειάζονται για τα αναλώσιμα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από νοσούντες από covid-19.
Πρόκειται για απλά βήματα, τα οποία όμως έχουν κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματικότερη προστασία πολιτών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση.
Άλλωστε είναι γεγονός ότι το φαινόμενο της χρήσης μέσων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια κλπ), τα οποία ως μιας χρήσης αντικείμενα, απορρίπτονται καθημερινά, αλλάζουν την εικόνα και τη σύσταση των αστικών αποβλήτων.
Ειδικότερα, για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:
Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.
Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:
Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.
Η γενική γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συγκεκριμένη δράση ενημερώνει επίσης δήμους, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Υγειονομικές Μονάδες και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «με απλές οδηγίες ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων μας σε καθημερινή βάση, ακολουθούμε εύκολα βήματα για την αποτελεσματικότερη προστασία όλων μας, πολιτών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση».
Επισημαίνεται τέλος, ότι ιδιαίτερα ότι η συλλογή, μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων – συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής με σκοπό την ανακύκλωση – πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας όμως μια σειρά επιπλέον μέτρα με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας όλων μας.