Αμετακίνητη στην πολιτική των προκλήσεων και των μεθοδεύσεων με στόχο την επιβολή τετελεσμένων με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει η Τουρκία παρά την πανδημία του κορωνοϊού, που κατάφερε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα προκαλώντας συναγερμό διεθνώς. Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενες κινήσεις της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν η Αγκυρα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανδημίας, για να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, καθώς και μερίδιο στο παιχνίδι της ενέργειας. Διεκδικήσεις οι οποίες δεν δείχνουν να αναστέλλονται λόγω της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παρέμενε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι συνεχίζει τις έρευνες μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ εντός της κυπριακών υδάτων κινείται εδώ και πολύ καιρό το σεισμογραφικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός». Αντίστοιχα δυτικά – νοτιοδυτικά της Πάφου και νότια του Καστελλορίζου, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται και το επίσης σεισμογραφικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».
Και τρίτο γεωτρύπανο
Στόχος της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, προκειμένου να συνδέσει το θέμα των υδρογονανθράκων με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να επιμείνει στην επιθετική πολιτική της, καθώς προχώρησε στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο θα ονομαστεί «Κανουνί» – με ευθεία αναφορά στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή – και που μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και την ολοκλήρωση της καραντίνας λόγω κορωνοϊού θα μπει και αυτό στη μάχη των «τετελεσμένων».
Υπό τη σκιά και των όσων λαμβάνουν χώρα στον Εβρο, η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή και για το ενδεχόμενο τουρκικά ερευνητικά να επιχειρήσουν να κινηθούν εκτός από την κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων με όχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτό το σενάριο εκτιμήσεις δεν αποκλείουν ένα από τα τουρκικά ερευνητικά – το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» ή τα γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Κανουνί» – να βρεθούν στον διάδρομο που θέλει να κατοχυρώσει η Τουρκία στο Αιγαίο, μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, επικαλούμενη τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σάρατζ, παρότι έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τη διεθνή κοινότητα.
Συντεταγμένες στον ΟΗΕ
Αλλωστε η Αγκυρα δείχνει ότι επιμένει και στις προσπάθειές της να δώσει μία επίφαση νομιμότητας στις ενέργειές της, μέσω μονομερών δηλώσεων και στον ΟΗΕ, επιμένοντας στη θεωρία ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Πλέον πρόσφατη απόπειρα η επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τα Ηνωμένα Εθνη, σε απάντηση της καταγγελίας των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην επιστολή περιλαμβάνονται για ακόμα μία φορά οι συντεταγμένες που δίνει η Τουρκία όσον αφορά την περιοχή που θεωρεί ότι περιλαμβάνει η υφαλοκρηπίδα της, περιλαμβάνοντας σε αυτές και τις συντεταγμένες που αφορούν την «οριοθέτηση» θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης θεωρώντας ότι αποτελεί καταχώριση στον ΟΗΕ. Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ΥΠΕΞ να καταγγέλλει την Αγκυρα για επιμονή «στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση» διαμηνύοντας ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως».
Οι ενέργειες της Τουρκίας που συνδέονται με την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στο Αιγαίο βρίσκουν την Αθήνα σε επιφυλακή. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν άλλωστε ότι οι περιπολίες στην περιοχή παραμένουν και ενισχύονται. Οι ελληνικές Αρχές, παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, συνεχίζουν να είναι σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια πρόκλησης «ατυχήματος» ή «θερμού επεισοδίου» από την πλευρά της Τουρκίας, στη σκιά των εξελίξεων τόσο του κορωνοϊού όσο και των τεκταινόμενων στον Εβρο.