Ψηφιοποιείται όλο το περιβάλλον που θα κινούνται από εδώ και πέρα μηχανικοί, επενδυτές και ιδιώτες. Hδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνταξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού κατέστησε επιτακτική ανάγκη την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών. Κι αυτό το κενό που υπάρχει σήμερα στην οργάνωση του χώρου και στη δανειοδότηση των επενδύσεων έρχεται να καλύψει ο ψηφιακός χάρτης.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως με το πάτημα ενός κουμπιού – χωρίς να είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες – ένας ιδιώτης, ένας μηχανικός ή ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να ενημερώνεται για τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, τις χρήσεις γης, τα όρια των οικισμών, τις δασικές εκτάσεις, τις αρχαιολογικές και προστατευόμενες περιοχές.
Η εισήγηση είναι το νέο «πολεοδομικό εργαλείο» να αρχίσει να εφαρμόζεται στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε έναν δήμο των Μεσογείων (δεν έχουν καταλήξει ακόμη), σε έναν δήμο γύρω από τη Θεσσαλονίκη (ο Δήμος Καλαμαριάς συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες) και στην Κοζάνη. Οι ειδικοί του ΤΕΕ βάζουν δυο κριτήρια προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί: να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία αλλά και πολλά πολεοδομικά προβλήματα.
Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκτιμούν πως σε δυο χρόνια θα έχει «ανέβει» το 70% των πληροφοριών στον ψηφιακό χάρτη, σε τρία θα είναι ένα λειτουργικό «πολεοδομικό εργαλείο», ενώ σε πέντε χρόνια θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και ο χάρτης θα είναι πλήρως λειτουργικός.
Ανάθεση του έργου στο ΤΕΕ
Στο μεταξύ, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ανάθεση του έργου στο ΤΕΕ,από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερράκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη επιχειρείται, όπως προαναφέρθηκε, να υπάρξει ένα διάφανο και απλό πλαίσιο για την οργάνωση του χώρου και την αδειοδότηση των επενδύσεων και να πάψει έτσι να υφίσταται μια από τις κυριότερες κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας. Είναι άλλωστε γνωστά σε όλους τα δεκάδες προβλήματα στην προώθηση και δανειοδότηση κάθε είδους επένδυσης – από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Οπως εξηγούν από το ΤΕΕ, στόχος είναι όλες οι πληροφορίες να παρέχονται δωρεάν ή να υπάρχει μια μικρή χρέωση στην έκδοση συγκεκριμένων εγγράφων. Και με αυτά τα στοιχεία, θα μπορεί να εκδίδεται η άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών που λειτουργεί ήδη εδώ και δυο χρόνια.
Στη συνέχεια, θα μπορεί να εκδίδεται από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα και κάθε άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας, ώστε να μηδενιστούν πρακτικά η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης.
Οπως το Κτηματολόγιο
«Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους και προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής από το σπίτι ή το γραφείο του με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει».
Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης θα πατήσει πάνω στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων. Η προοπτική είναι να αποτελεί το εξαγόμενο στοιχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη.