Μακραίνει η λίστα των θυμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς κατέληξαν σήμερα, Τρίτη ακόμη τρεις συνάνθρωποί μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 46.
Πρόκειται για έναν άνδρα 78 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μια 82χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και έναν 79χρονο που κατέληξε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πρώτοι ηλικιωμένοι είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχε καταγωγή από την Εορδαία και είναι το το έκτο θύμα του φονικού ιού στην Κοζάνη.
Σε 43 περιοχές η παρουσία του ιού
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εντοπίζονται πλέον κρούσματα κορoνaϊού από τη λοίμωξη Covid-19. Παρότι βραδεία η εξάπλωση της νόσου, όπως τη χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊος έχει καταγραφεί, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση, σε 43 Περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Υπάρχουν ωστόσο και 18 Περιφερειακές ενότητες που έχουν κρατήσει… γερά μέχρι τώρα χωρίς να μετρούν ούτε ένα περιστατικό μόλυνσης με κοροναϊό.
Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 1.156 κρούσματα που είχαν καταγραφεί ως και τις 29 Μαρτίου (χθες ο αριθμός τους έφθασε τα 1.216), τα 758 έχουν αναφερθεί στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, τα 641 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, τα 57 στην Ανατολική Αττική, τα 4 στη Δυτική Αττική και τα 56 στον Πειραιά.
Μεγάλη εξάπλωση έχει ο κοροναίός στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε τουλάχιστον 13 Περιφερειακές ενότητες εντοπίζεται η διαδρομή του νέου, απειλητικού κορωνοιού: Θεσσαλονίκη (55 κρούσματα), Καστοριά (29), Κοζάνη (16), Ξάνθη (12), Έβρος (11), Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1), Φλώρινα (1).
Από ένα κρούσμα έχουν επίσης οι εξής Περιφερειακές Ενότητες: Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων και Χανίων.
Πώς διαμορφώνεται η επιδημία στην Ηλεία
Οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαίας παραμένουν επίσης σημαντικές εστίες, σχεδόν έναν μήνα μετά το τοπικό «ξέσπασμα» της πανδημίας με την επιστροφή των 53 ατόμων από ταξίδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στην Ηλεία έχουν καταγραφεί 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 όπως και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, στην Αχαία 19 και άλλα 5 στη Ζάκυνθο από όπου επίσης συμμετείχαν κάτοικοι στην εκδρομή όπου νόσησαν σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες λόγω του κοροναϊού.
Στη μολυσματική διαδρομή του κοροναϊού απαντώνται επίσης οι εξής περιοχές: Λάρισα (11 κρούσματα), Μεσσηνία (7), Αρκαδία (3), Αργολίδα (2), Άρτα (3), Ιωάννινα (3), Βοιωτία (3), Φθιώτιδα (3), Εύβοια (2), Μαγνησία (2), Ηράκλειο (9), Λέσβος (8), Δωδεκάνησα (2).
«Ελεύθερες» κοροναϊού είναι οι εξής Περιφερειακές ενότητες της χώρας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ: Λήμνου, Χίου, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Νήσων, Δυτικού Τομέας, Νότιου Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.
Σημειώνεται τέλος στην έκθεση ότι 110 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση ως προς τον τόπο κατοικίας των ασθενών.
Τα χαρακτηριστικά των ασθενών
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι Έλληνες. Σε σύνολο 1.146 ασθενων με γνωστή υπηκοότητα, οι 1.080 ήταν Έλληνες και οι άλλοι 66 αλλοδαποί.
Σε ό,τι αφορά το φύλο υπερισχύουν οι άνδρες ασθενείς. Σε σύνολο 1.150 ασθενων, οι 646 (56%) ήταν άνδρες και οι 504 (43%) γυναίκες.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων.
Ειδικότερα, σε σύνολο 1.088 ασθενών, οι 250 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 514 ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων, οι 292 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και μόλις 32 ήταν οι ανήλικοι ασθενείς.
Πότε θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη
Όπως έχει γράψει πρώτο το in.gr, την περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2500-2700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς.
Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40 κρούσματα σε καθημερινή βάση, μέχρι σημαντικής μείωσης στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.
Τσιόδρας: Παραμένουμε στο καλό σενάριο
Σε φάση μετριασμού φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την Ελλάδα να παραμένει στο «καλό σενάριο», τόνισε χτες στη απογευματινή ενημέρωση ο καθηγητής, Σ. Τσιόδρας.
Ωστόσο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, και συμπλήρωσε: «Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη».
Μόσιαλος για κοροναϊο: Αυτό που βλέπουμε σήμερα αντανακλά τη διασπορά πριν 12-18 ημέρες
«Επιβάλλεται η συνεχής εγρήγορση για την αντιμετώπιση του κινδύνου», τονίσε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής αναφέρει μια παρατήρηση για την ερμηνεία των δεδομένων της πανδημίας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος συγκεκριμένα λέει «Όπως σωστά επισήμανε ο Stephen Casper (@TheNeuroTimes) αυτό που βλέπουμε σήμερα αντανακλά τη διασπορά της νόσου πριν από 12-18 ημέρες, την έναρξη της λοίμωξης σε όσους πάσχουν πριν από 7-14 ημέρες και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία η την επιβεβαίωση της λοίμωξης με τεστ πριν από 1-7 ημέρες.
Το παρόν είναι επομένως το παρελθόν και επιβάλλεται η συνεχής εγρήγορση για την αντιμετώπιση του κινδύνου».