Η ασφαλής διαχείριση των αποβλήτων – ιδίως στις μέρες της πανδημίας – είναι πολύ σημαντική για την υγεία όλων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Για τον σκοπό αυτόν, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες για νοικοκυριά, δήμους, υγειονομικές μονάδες και συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, φορείς διαχείρισης, αλλά και κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
Για τη διαχείριση απορριμμάτων σε νοικοκυριά χωρίς κρούσμα Covid-19
- Γάντια, μάσκες και μαντιλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πετιούνται στον μπλε κάδο.
- Γάντια, μάσκες, μαντιλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα πρέπει να συλλέγονται σε σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να είναι κλεισμένες όσο το δυνατόν καλύτερα.
- Αυτές οι σακούλες πρέπει να πετιούνται μόνο στον πράσινο ή στον γκρι κάδο (ανάλογα με τον δήμο) και μετά πρέπει να κλείνει καλά το καπάκι του κάδου.
- Δεν πρέπει ποτέ να πετιούνται στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντιλάκια.
- Στην περίπτωση που ο κάδος έχει γεμίσει με σκουπίδια δεν πρέπει να αφήνονται έξω από αυτόν οι σακούλες, αλλά να αναζητηθεί ένας άλλος κάδος με λιγότερα σκουπίδια.
- Για ογκώδη αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα τα έπιπλα, τα στρώματα, τα κλαδέματα, τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον δήμο για την παραλαβή τους και δεν πρέπει να πετιούνται στους δρόμους ή έξω από τους κάδους.
- Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συνεχίζεται κανονικά.
Για νοικοκυριά με κρούσμα Covid-19
- Και εδώ ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντιλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται. Τα αναλώσιμα των ασθενών πετιούνται σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
- Η σακούλα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και θα πρέπει να τοποθετείται σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων, που και αυτή με τη σειρά της θα είναι καλά κλεισμένη.
- Η δεύτερη σακούλα δεν πρέπει να γεμίζεται υπερβολικά, ενώ τα απόβλητα δεν πρέπει να συμπιέζονται με τα χέρια για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
- Σε όλη την προαναφερόμενη διαδικασία πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια.
Για τα μολυσματικά απόβλητα από υγειονομικές μονάδες
- Στα μολυσματικά απόβλητα που προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, στις οποίες περιθάλπονται ασθενείς με κορωνοϊό (νοσοκομεία και κλινικές), περιλαμβάνονται και τα γάντια, οι μάσκες προστασίας και άλλα επιμολυσμένα είδη. Αυτά ταξινομούνται ως επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να οδηγούνται – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – ανάλογα προς αποτέφρωση ή αποστείρωση, με ευθύνη της υγειονομικής μονάδας (εσωτερικός κανονισμός διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων).
- Η συλλογή αυτών των αποβλήτων γίνεται με ειδικούς σάκους κατάλληλου χρώματος (κίτρινο για αποστείρωση, κόκκινο για αποτέφρωση) και σήμανση επικινδύνων, ερμητικά κλειστούς, οι οποίοι μεταφέρονται από συλλέκτες μεταφορείς, που διαθέτουν για τον σκοπό αυτόν άδεια συλλογής – μεταφοράς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με κατάλληλα οχήματα.
Για τους δήμους
- Στους εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας θα πρέπει να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ατομική τους προστασία (γάντια, μάσκες, ειδικός ρουχισμός).
- Ο εξοπλισμός, τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.
- Πρέπει να εκτελούνται συχνά δρομολόγια για την αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων – κατά προτεραιότητα – προς αποφυγήν συσσώρευσής τους.
- Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τους.
- Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνεται ο εξοπλισμός με τον οποίο έρχονται σε συχνότερη επαφή οι πολίτες, όπως είναι για παράδειγμα τα παγκάκια.
Ανακύκλωση. Στο μεταξύ, πέρα από τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, πρέπει τα χωριστά απόβλητα προς ανακύκλωση να αποθηκεύονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απόβλητων (ΜΕΑ) και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για κάποιες μέρες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορωνοϊού. Ενδεικτικά συστήνεται ως ελάχιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων οι 72 ώρες.
«Οι μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματά μας, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις οδηγίες των ειδικών» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.