Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να εργάζονται τόσο σε ολόκληρο τον πλανήτη, όσο και στην Ελλάδα οι επιστήμονες με σκοπό να βρεθεί το αντίδοτο που θα βγάλει τον πλανήτη από τη δίνη του κοροναϊού.
Με αρκετά φάρμακα και εμβόλια να δοκιμάζονται από ερευνητές σε ολόκληρο τον πλανήτη η νίκη απέναντι στον φονικό ιό θεωρείται σίγουρη, ωστόσο το πότε αυτή θα έρθει είναι αβέβαιο.
Ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: το εμβόλιο θα αργήσει ακόμα, ενώ το φάρμακο θα έρθει πολύ πιο σύντομα.
Σε αυτό το πλαίσιο την κούρσα των φαρμάκων φαίνεται να κερδίζει η χλωροκίνη, η οποία δοκιμάζεται παντού, μεταξύ των χωρών αυτών και στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ελπίδα μας έδωσε και η είδηση για αμερικανική εταιρία που ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπινο δείγμα ενός πειραματικού εμβολίου.
Τι ισχύει με τη χλωροκίνη
Για τη χλωροκίνη έσπευσε να μιλήσει σήμερα με διθυραμβικά σχόλια ο κορυφαίος γάλλος επιστήμονας, Ντιντιέ Ραούλ.
Ο Ντιντιέ Ραούλ (Didier Rault), επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία του για τον κοροναϊό είναι πολύ αποτελεσματική.
Μάλιστα σύμφωνα με την ανάρτησή του,στο Twitter, από τα 1004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.
Η αγωγή που αναπτύχθηκε από τον Didier Raoul βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς το παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.
1003 patients traités à l’@ihu_marseille avec le protocole hydroxychloroquine-azithromycine.
Notre priorité est de guérir les patients diagnostiqués positifs au COVID-19.
Merci aux équipes de diagnostic et de soin qui se mobilisent jour et nuit.#SFMPhttps://t.co/V6HiXiuHUM pic.twitter.com/ohKeHctkYr
— Didier Raoult (@raoult_didier) March 29, 2020
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με χλωροκίνη και τη χρήση της στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.
Ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως ένα από τα σχήματα που θα δοθούν αφορά στην χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κοροναϊού.
Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.
«Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα» είπε.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται ως θεραπεία μόνη της, αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι».
Χλωροκίνη και ως μορφή προφύλαξης
Παράλληλα, τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες, που θα κυκλοφορεί ο ιός.
«Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.
Θεραπεία με φάρμακο για ασθενείς στο σπίτι
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας είπε πως αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Όπως τόνισε αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.
Γώγος: Στο πλαίσιο κλινικής μελέτης χορήγηση χλωροκίνης σε υγειονομικούς-εξωτερικούς ασθενείς
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως η χορήγηση της χλωροκίνης θα γίνεται σε υγειονομικούς αλλά και εξωτερικούς ασθενείς με αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι θα καταγράφονται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην Ελλάδα.
Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των φαρμάκων που δίνεται αυτή τη στιγμή στηρίζεται κατά βάση στην χλωροκίνη. Αυτό είναι το φάρμακο το δραστικό. Καλή είναι και η δική μας εμπειρία. Στους 45 ασθενείς που νοσηλεύσαμε στην Πάτρα είχαμε καλά αποτελέσματα αλλά αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί από σαφείς μελέτες».
Ειδικότερα για τους υγειονομικούς είπε ότι θα μπορούν να λάβουν εθελοντικά την χλωροκίνη σε μία μικρή σταθερή δόση πριν νοσήσουν ή αφού εκτεθούν στον ιό να πάρουν μία μεγαλύτερη δόση.
«Αυτά θα γίνουν μέσα από κλινική μελέτη πάλι όποιος γιατρός θέλει θα πάρει εθελοντικά με καταγραφή όλων όσων συμμετέχουν», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Τόνισε, δε, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα την χλωροκίνη που έχει σοβαρή τοξικότητα.
«Είναι παρά πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε φάρμακο χωρίς βασικές εξετάσεις και χωρίς παρακολούθηση. Η χλωροκίνη κάνει σοβαρή καρδιοτοξικότητα και σοβαρή μόλυνση εφόσον έχεις έλλειψη ενός ενζήμου. Μην τολμήσει κανείς να πάρει τέτοια φάρμακα χωρίς την οδηγία γιατρού», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.
Ελληνίδα λοιμωξιολόγος: Σύντομα θα ξεκινήσουν θεραπείες που σώζουν ζωές
Στο θέμα της καταπολέμησης του κοροναϊού αναφέρθηκε και ελληνίδα λοιμωξιολόγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Συγκεκριμένα, η Ευφροσύνη Γκρανιά τόνισε πως «θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο».
Η κ. Γκρανιά αναφέρθηκε στις νέες θεραπείες αλλά και στη μάχη με το χρόνο που δίνουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Μάλιστα τόνισε πως η χώρα μας είναι πολύ τυχερή γιατί έχει λαμπρούς επιστήμονες.
«Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως: «ήδη υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία από κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, τα οποία τα μελετάμε ήδη και σε συνδυασμό μεταξύ τους για τον κορωνοϊό».
«Σύντομα θα ξεκινήσουν θεραπείες που σώζουν ζωές» κατέληξε.
Αποκλειστικό MEGA: Ερευνήτρια στις ΗΠΑ προειδοποιεί για την υδροξυχλωροκίνη
Πάντως, όσο αφορά στην χλωροκίνη, παρά τα θετικά μηνύματα που παίρνουμε, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και αυστηρή παρακολούθηση. Άσκοπη και αλόγιστη χρήση της ουσίας μπορεί να αποβεί μοιραία.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η γιατρός – ερευνήτρια Radha Rajasingham, μιλώντας στο MEGA.
«Έχουμε ξεκινήσει κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση σε άτομα υψηλού κινδύνου του αν η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να τους προστατεύσει από το να προσβληθούν από τον κοροναϊό» λέει.
«Ξέρουμε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, αυτό το φάρμακο μειώνει το φορτίο του κοροναϊού, αλλά δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους ή και να τους θεραπεύσει» πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι «σε έξι έως οχτώ εβδομάδες είναι πιθανό να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια αποτελέσματα».
Αναφερόμενη σε όσους έχουν σπεύσει να αγοράσουν υδροξυχλωροκίνη από τα φαρμακεία, η γιατρός τόνισε ότι «αυτό είναι μια κακή ιδέα, γιατί δεν γνωρίζουμε καθόλου αν το φάρμακο λειτουργεί. Υπάρχουν αναφορές από ανθρώπους που το έχουν πάρει για εφιάλτες, ενώ δεν είναι ασφαλές και για τους καρδιοπαθείς. Μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, ιδιαίτερα αν ήδη λαμβάνουν άλλα φάρμακα».
Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου τον Σεπτέμβριο
Όλα αυτά ενώ η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως οι δοκιμές σε ανθρώπινο δείγμα του πειραματικού εμβολίου της κατά του κοροναϊού θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και πως θα είναι διαθέσιμο για την αδειοδότηση έκτακτης χρήσης του από τις αρχές του 2021.
Η J&J τόνισε επίσης πως δεσμεύεται για επενδύσεις άνω του 1 δισεκ. δολαρίων μαζί με την αμερικανική Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας (Biomedical Advanced Research and Development Authority) για τη συγχρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο, επεκτείνοντας προηγούμενη συνεργασία τους.
Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπως αναφέρει ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος.
Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Rolf Hilgenfeld, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λούμπεκ στη Γερμανία, ανακοίνωσε την κρυσταλλική δομή της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού και μάλιστα συγκρυσταλλωμένης με έναν αναστολέα-υποψήφιο φάρμακο.
«Αυτά τα επιστημονικά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκου, ειδικού για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2», τονίζει ο κ. Κόκοτος.
Όπως εξηγεί, η κύρια πρωτεάση (Mpro, 3CLpro) του κορωνοϊού αποτελεί ελκυστικό στόχο για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου (αναστολέα του ενζύμου) γιατί διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην επεξεργασία πρωτεϊνών που μεταφράζονται από το ιικόRNA. Η εξειδίκευση της ιικής πρωτεάσης δεν μοιάζει με καμία από τις πρωτεάσες του ανθρώπου και γι’ αυτό θεωρείται ότι αναστολείς της δεν θα παρουσιάζουν τοξικότητα. Σημειώνει ότι το ένα τέταρτο των χρησιμοποιούμενων γενικά φαρμάκων αποτελείται από αναστολείς ενζύμων.
Οι αναστολείς που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία βασίζονταν σε παλαιότερα ευρήματα του καθ. Hilgenfeld, στο πλαίσιο ερευνών για τον SARS-CoV. Οι τωρινές μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο έδειξαν ότι ο προτεινόμενος αναστολέας (άλφα-κετοαμίδιο) είναι κατάλληλος για χρήση υπό εισπνεόμενη μορφή.
Η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Κόκοτου στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ ξεκίνησε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Hilgenfeld, στο πλαίσιο της οποίας ενώσεις (κετοαμίδια) που είχαν συντεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίαζαν δράση κατά κορωνοϊών θα ελεγχθούν για τη δράση τους στη Γερμανία έναντι του νέου κορονωϊού.