«Υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε έξαρση με μαζικούς θανάτους -ίσως και περισσότερους από 500-1000- σε μία ξαφνική και επικίνδυνη «δεύτερη φάση» της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, αν συνεχισθεί η μαζική παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας. Παρότι οι πολίτες είναι πιο προσεκτικοί όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο τριήμερο, οι καταγεγραμμένες από την ΕΛ.ΑΣ παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων έχουν γίνει περισσότερες από 2.000-3.000 ημερησίως όταν μέχρι τώρα ήταν 800-1000, χωρίς να υπάρχει αύξηση των «μπλόκων» και των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ οι αστυνομικοί σταματούν αναγκαστικά μικρό ποσοστό των οχημάτων».
Κι ενώ αρχικά υπήρχε περιορισμός της κυκλοφορίας, της τάξης του 80-90%, τώρα αυτός δείχνει να πέφτει στο 60% και η πόλη ξαφνικά να… γεμίζει ΙΧ και να παρουσιάζονται και ορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τους συνωστισμούς στα ΑΤΜ ή τις βόλτες χιλιάδων Θεσσαλονικέων στην παραλία. Η εικόνα αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σήμερα περίπου 1300 με τάσεις ανόδου στις 2300-2500 για τις επόμενες ημέρες (σσ. αυτό σημαίνει περίπου 25000 αφανείς νοσούντες). Ετσι αν αρχίσει η κυκλοφορία στις πόλεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα, θα αντιμετωπίσουμε τους εφιάλτες των άλλων χωρών που από αυτούς τους αριθμούς ξεκίνησαν (με αναφερόμενη μεγάλη καθυστέρηση) τις καραντίνες, χωρίς να αποφύγουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Αυτό φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα με την επικίνδυνη κλιμάκωση της επιδημίας σε δεύτερη χρονικά φάση».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας προς «Το Βήμα» υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που φαίνεται να παραβιάζονται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες φαίνεται ότι… ξεθάρρεψαν, γιατί θεώρησαν, ίσως, ότι η επιδημία στη χώρα μας ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά ήπιας μορφής, ακούν τελικώς ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι περιορισμένος και παρουσιάζουν σημεία κόπωσης από τον εγκλεισμό στα σπίτια για τρεις εβδομάδες.
Το «φόβητρο» της θανατηφόρας επιδημίας της Ιταλίας που μας έκλεισε στα σπίτια μας δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει. Ομως πολλοί ξεχνούν ότι η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα γιατί λάβαμε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας την περίοδο 11-14 Μαρτίου όταν τα κρούσματα ήταν περίπου 200. Αυτό ήταν «σωτήριο» γιατί ο αριθμός αύξησης της νόσου ήταν εξαιρετικά μικρός. Υπήρξε από τότε περιορισμός της κυκλοφορίας της τάξης του 80-90% που θα οδηγήσει μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα σε περαιτέρω μείωση ακόμη κι αυτών των σχετικά λίγων κρουσμάτων και θανάτων στην χώρα μας.
Ομως κινδυνεύουμε, αν αρχίσει η κυκλοφορία να είναι της τάξης του 50% _σε αυτή τη φάση που τα κρούσματα είναι ακόμη πολλά_ να βρεθούμε κατά ένα ποσοστό στη θέση χωρών όπως το Βέλγιο ή και άλλες. Το Βέλγιο άρχισε τα περιοριστικά μέτρα στις 18 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν κι εκεί 1400 (όσα περίπου στην Ελλάδα σήμερα), για να φτάσει να έχει 12000 κρούσματα και 705 θανάτους. Με την αποκλιμάκωση να αναμένεται εκεί στις 14 Απριλίου, με κρούσματα μέχρι τότε περίπου 34.000 και αναμενόμενο αριθμό θανάτων περισσότερους από 2000.
Δηλαδή, αν συνεχισθεί αυτή η παραβίαση των μέτρων και υπάρχει σημαντική κίνηση στους δρόμους, μπορεί η χώρα μας να βρεθεί από τα τέλη Απριλίου σε μια αναγέννηση «τρόμου» της επιδημίας.
Χρονικοί περιορισμοί στις εξόδους
Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.
Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.