«Η Γαλλία έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή της στην Ελλάδα και η πολιτική ηγεσία της με επίσημες δηλώσεις έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνογαλλική συμμαχία δεν κινδυνεύει».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποβάθμιζαν χθες με αυτό το σχόλιο το θέμα του γαλλικού χάρτη (του Γεωπολιτικού Ατλαντα Θαλασσίων Περιοχών – Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes) που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα «Aksam», και ο οποίος περιελάμβανε τη θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, αναφέροντας μάλιστα και ελληνικά νησιά ως «γκρίζα» και διεκδικούμενα από την Τουρκία.
Ο Ατλας έχει δημοσιευτεί σε επίσημους γαλλικούς ιστότοπους όπως το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marin). Εντούτοις στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι αυτός ο χάρτης – που θα μπορούσε όπως εκτιμάται να είναι και προϊόν αστοχίας ή «γκάφας» – δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων που παρατηρείται ειδικά το τελευταίο διάστημα και στην πάγια συμπαράσταση που δείχνει η Γαλλία στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.
Την παραπάνω θέση ενισχύει και το γεγονός ότι στο κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook το γαλλικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Θαλάσσης επεξηγώντας τον χάρτη δεν φαίνεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις. Αντιθέτως κάνει μια καταγραφή όσων συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συνακόλουθα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Και προσθέτει πως η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές γύρω «από τις ελληνικές κατοχές κατά μήκος των δυτικών ακτών της, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο και αμφισβητεί τη γεώτρηση στα νοτιοανατολικά της ΑΟΖ της».
Να σβήσει κάθε εστία αμφισβήτησης έσπευσε και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας ότι οι γαλλικές Αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη. Προσέθεσε δε, ότι οι αξιώσεις της Αγκυρας «ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
«Το Βήμα»
Το ρεπορτάζ για τον γαλλικό χάρτη που δημοσίευσε η «Aksam» αποκάλυψε την Κυριακή «Το Βήμα». Και όπως όλα δείχνουν και αυτό το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας εντάσσεται σε μία συνολικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως… στενή φίλη της Γαλλίας. Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως «η μάχη της Αγκυρας για τη διασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα».
Οι κοινές ελληνογαλλικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixumude», η συμμετοχή ελληνικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» αλλά και η συνεκπαίδευση ελληνικών F-16 με γαλλικά Rafale στα νοτιοανατολικά της Κρήτης στις αρχές Μαρτίου είχαν ενοχλήσει σφόδρα τους Τούρκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από αυτές τις ασκήσεις οι Τούρκοι με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ισχυρίζονταν ότι και εκείνοι συνεκπαιδεύονται συχνά με τους Γάλλους.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale επρόκειτο να συμμετάσχουν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος». Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11-22 Μαΐου αλλά ματαιώθηκε από το ΓΕΕΘΑ λόγω του κορωνοϊού.
Κοινά βήματα
Υπάρχει δηλαδή μια ολόκληρη σειρά κοινών βηματισμών Ελλάδας – Γαλλίας στο αμυντικό και διπλωματικό πεδίο τους τελευταίους μήνες, που φανερώνει περαιτέρω ενίσχυση και όχι διαταραχή των σχέσεών τους.
Επιβεβαίωση αυτού του πολύ καλού κλίματος, άλλωστε, αποτελεί και το γεγονός ότι στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποίησαν την εμβάθυνση και σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων. Είχαν ανακοινώσει τότε μια στρατηγική συνεργασία για την ασφάλεια, βασισμένη σε ένα κοινό στρατηγικό και γεωπολιτικό όραμα για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και κοινές ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις.
Πριν από έναν μήνα, εξάλλου, η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί επισκέφθηκε την Αθήνα. Και στη συνάντησή της με τον έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο επανέλαβε πως η Γαλλία έχει καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.