Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της Wall Street Journal. Κι αυτό επειδή οι Ιταλοί δεν έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να κάνουν τεστ σε όλους όσους χάνουν τη ζωή τους εκτός νοσοκομείων όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ ή αλλού στον πλανήτη, όπου ο Covid-19 είναι ασταμάτητος.
Η πίεση που προκαλεί η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας είναι τόσο μεγάλη και οι θάνατοι τόσο πολλοί, ώστε είναι πολύ δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να γίνει ακριβής καταγραφή.
Οι νεκροί από κοροναϊό στα γηροκομεία δεν καταγράφονται
Η Ιταλία, η οποία πλήττεται από τον κοροναϊό χειρότερα από κάθε άλλη χώρα, μετράει επίσημα 13.155 νεκρούς.
Τα παραδείγματα «ύποπτων» θανάτων από τον κοροναϊό είναι πολλά. Μεταξύ αυτών οι 24 νεκροί σε ένα γηροκομείο κοντά στο Μιλάνο τον περασμένο Μάρτιο. Σε κανέναν από αυτούς δεν έγινε τεστ για κοροναϊό.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ίδιο συνέβη και σε μια κοντινή πόλη στο Λόντι.
Με βάση την έρευνα που εστιάζει στους θανάτους στην Λομβαρδία που είναι η πιο σκληρά χτυπημένη περιοχή της χώρας από τον κοροναϊό πολλοί πολίτες που πεθαίνουν από τον ιό δεν φτάνουν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν.
Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό θα είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε επίσημα. Ηλικιωμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν την δυνατότητα περίθαλψης και πρόσβασης σε δομές υγείας.
«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί από ό,τι είναι επίσημα δηλωμένοι. Δεν πρόκειται για κατηγορώ. Οι άνθρωποι πέθαναν και δεν έκαναν ποτέ τεστ, επειδή ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι», αναφέρει ο Εουτζένιο Φοσάτι, αντιδήμαρχος του Κογκάλιο.
Στη Wall Street Journal μίλησαν τοπικοί αξιωματούχοι αλλά και γιατροί και εργαζόμενοι σε γραφεία τελετών, ομάδες ανθρώπων δηλαδή που έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα δυο επίκεντρα του κοροναϊού στη χώρα το Μπέργκαμο και η Μπρέσια έχουν τουλάχιστον διπλάσιους νεκρούς από όσους έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.
Στο Κογκάλιο μία πόλη με 8.700 κατοίκους πέθαναν 85 άνθρωποι. Από αυτούς μόνο οι 12 έχουν καταγραφεί ως θύματα του κοροναϊού.
Αβεβαιότητα και για τον αριθμό των κρουσμάτων
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι επίσης υποτιμημένος.
Στην Ιταλία καταγράφονται περίπου 111.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ωστόσο τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.
Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από εκατοντάδες χιλιάδες έως έξι εκατομμύρια.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων καθιστά δύσκολη τη διαπίστωση του πραγματικού ποσοστού θνητότητας του Covid-19, λόγω των καρδιο-αναπνευστικών προβλημάτων που προκαλούνται από τον ιό.
Οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων σχετικά με το ποσοστό εξακολουθούν να κυμαίνονται ευρέως, αλλά γενικά θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 3% αυτών που έχουν προσβληθεί.