Ήδη πριν τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, διάφορα προϊόντα άρχισαν να γίνονται… ακριβοθώρητα. Ίσως τα πρώτα μπουκαλάκια που εξαφανίστηκαν από τα ράφια, όμως, να ήταν εκείνα των αντισηπτικών. Άλλωστε, προηγούμενες πανδημίες, όπως η γρίπη των χοίρων, μας δίδαξαν τη σημασία τους για την καθημερινή μας υγιεινή. Τελικά, είναι όντως απαραίτητα για την προστασία μας; Και αν ναι, τι γίνεται με όσους από εμάς δεν προλάβαμε ούτε ένα πολύτιμο μπουκαλάκι;
Δύο εξίσου πολύτιμες λύσεις
Τόσο το σαπούνι όσο και το αντισηπτικό είναι αποτελεσματικά έναντι των ιών, αρκεί βέβαια να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Το πλύσιμο των χεριών μας πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται σχολαστικά, φροντίζοντας να καθαρίσουμε τους αντίχειρες, το πάνω μέρος της παλάμης, αλλά και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα, διαφορετική για κάθε μέλος της οικογένειάς μας.
Το αντισηπτικό λειτουργεί περίπου με την ίδια λογική: Εξοντώνει τα μικρόβια που βρίσκονται ήδη επάνω στα χέρια μας. Επομένως, αν και πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να δράσει και προληπτικά, προστατεύοντάς μας από τους μικροοργανισμούς με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή μετά το καθάρισμα των χεριών μας, αυτό δεν αληθεύει.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας. Αντ’ αυτού, μπορούμε – και πρέπει – να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Πόσο συχνά; Σίγουρα κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να φάμε ή να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα φέρει τα χέρια μας κοντά στο πρόσωπό μας.
Το αντισηπτικό είναι πολύτιμο για τις ώρες που βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας και δεν έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι. Φυσικά, αυτές τις μέρες για τους περισσότερους από εμάς αυτό περιορίζεται στις συναλλαγές μας στο σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.
Ένα μπουκαλάκι αντισηπτικού στην τσάντα μας, μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε τη μεταφορά του ιού από τα χέρια στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, όπου και είναι σε θέση να μας μολύνει. Όταν, όμως, βρισκόμαστε στο σπίτι, το διεξοδικό πλύσιμο των χεριών μας μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά.
Πότε είναι προτιμότερο το σαπούνι
Επομένως, αν και καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί μια μικρή ποσότητα αντισηπτικού που θα μας διευκολύνει στις περιπτώσεις που βρισκόμαστε εκτός του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο σημαντικό να μην εξαντλούμε διαρκώς τις νέες προμήθειες που φτάνουν στα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όσο εμείς μένουμε σπίτι, πολλοί συνάνθρωποί μας εργάζονται ακόμη πιο σκληρά από ό,τι συνήθως προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Για τη δική τους προστασία, αλλά κατ’ επέκταση και για τη δική μας, θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να έχουν πρόσβαση σε αντισηπτικά σε αυτό το κρίσιμο διάστημα.
Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι εκτός από την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ, η αποτελεσματικότητα των αντισηπτικών επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες: Είναι απολύτως απαραίτητο να τρίψουμε τα χέρια μας μεταξύ τους μέχρι το προϊόν να εξατμιστεί τελείως, αλλά και να μην υπάρχει ορατή βρωμιά στα χέρια μας πριν το απλώσουμε. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, η χρήση του είναι μάταιη.