Πρόταση υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων και διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό κάνει μέσω της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλία Μόσιαλο.
Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν από κοινού τις πατέντες νέων εμβολίων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάδοση αντιικών φαρμάκων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Με τη σειρά του, ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει άμεσα να αγοράζουν πατέντες διαγνωστικών τεστ για τον ιό. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει τις έρευνες φαρμακευτικών εταιρειών για άμεσα διαγνωστικά τεστ και έτσι έχουν και το προβάδισμα της λήψης των τεστ πιο γρήγορα. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα άφηνε εκτός εξίσωσης χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που χρειάζονται άμεσα τα τεστ.
Εάν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια αγοράζονταν, θα ήταν δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες και έτσι θα επιτρεπόταν μια ευρεία διανομή, λέει ο κ. Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος συμπεραίνει ότι τα τεστ και τα εμβόλια που αγοράζονται από κρατικά ή ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα γίνουν «δημόσια αγαθά» που θα μπορούσαν να διαμοιραστούν χωρίς επιπλέον κόστος. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, 20 εμβόλια αναπτύσσονται εναντίον του κορονοϊού, αρκετά από τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από κυβερνήσεις είτε από ιδρύματα. «Ιδανικά, εφόσον η αποτελεσματικότητά τους αποδειχθεί, τέτοια εμβόλια θα έπρεπε να μοιραστούν όσο πιο γρήγορα και δίκαια είναι δυνατόν και με ένα λογικό κόστος», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο, αλλά απαραίτητο να διαμοιραστούν τα εμβόλια όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Για να αντιμετωπιστεί αυτή την πρόκληση, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Εφόσον η ιδέα αυτή εφαρμοστεί σωστά, θα εξακολουθούν να υπάρχουν κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη σε φαρμακευτικές εταιρείες. Την ίδια ώρα, η ιδέα αυτή θα δημιουργήσει την αίσθηση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο.