Σε 1.832 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα.
Την ίδια ώρα, ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 81 νεκρούς.
Από τους ασθενείς από τον κοροναϊό, οι 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών, οι 19 είναι γυναίκες. Οι 72 από αυτούς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.
Αναφορικά με τους θανόντες, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως 23 εκ των 81 είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 74 έτη. Το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν περασμένης ηλικίας.
Εκ των 1.832 κρουσμάτων, οι 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 679 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η άρση των μέτρων θα είναι μαραθώνιος
Σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος. Ελάχιστες χώρες (Αυστρία, Νορβηγία) συζητούν άρση των μέτρων και άλλες (Ιαπωνία) είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Χρειάζεται λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Χρειάζεται να προφυλαχτεί το σύστημα υγείας. Κάποιοι εισηγούνται κύκλους ανοίγματος και κλεισίματος μέτρων. Είναι σαν να οδηγείς: μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις ξανά και ξανά χωρίς να τρακάρεις στη διαδρομή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Όπως προειδοποίησε «δεν πρέπει να εφυσυχάσουμε με την καλή εικόνα, μπορεί γρήγορα να αλλάξει η εικόνα» υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΥ λέει -όπως για τις περισσότερες χώρες- ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή.
Χαρδαλιάς: Στις 27 Απριλίου συζήτηση για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι 23.626 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό τέθηκαν σε καραντίνα. Μετά τη συμπλήρωση του 14ημερου απομένουν 6.645 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές. Ολοι παρακολουθούνται καθημερινά.
Επεσήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα. «Τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση». Όπως συμπλήρωσε, μέχρι τότε ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση. Επέμεινε, δε, πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.
Επανέλαβε, εξάλλου, ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και σημείωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες, είναι ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε μέτρο που κρίνεται απαραίτητο. Σημείωσε εξάλλου ότι από την έναρξη της πανδημίας πάνω από 23.000 πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα σε όλη την επικράτεια.