Ένα από τα θρυλικά μοντέλα της Alfa Romeo , το Montreal, κλείνει φέτος πενήντα χρόνια. Και όμως η εμφατική της σχεδίαση, η σπορ αισθητική της αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα αξιοζήλευτο μοντέλο, σπουδή – διάψευση για όσους πιστεύουν ότι τα τετράτροχα αυτοκίνητα γερνάνε με τον χρόνο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε το 1970, στη Διεθνή Έκθεση της Γενεύης, επιθυμώντας να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που θα εξέφραζε «την υψηλότερη προσδοκία του σύγχρονου ανθρώπου όσον αφορά στην αυτοκίνηση».

Το συγκεκριμένο μοντέλο οι σχεδιαστές, επειδή δεν είχαν αρκετό χρόνο, το εμπνεύστηκαν από την Giulia Sprint GT που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία η Carrozzeria Bertone θα δημιουργούσε το αμάξωμα.

Στο στούντιο του Bertone, ο 29χρονος Marcello Gandini σχεδίασε ένα χαμηλό, κομψό και με αεροδυναμικές γραμμές coupé και ιδού το αποτέλεσμα!

Κάτω από το καπό του έναν ευμεγέθης κινητήρας, V8 στα 2,6 λίτρα, ενώ η ειδική απόδοση μειώθηκε από τους 130 στους 77ίππους/λίτρο, έτσι ώστε το αγωνιστικό σύνολο να γίνει συμβατό με την καθημερινή χρήση.

Την περίοδο 1970 – 1977 συνολικά κατασκευάστηκαν 3.925 μονάδες. Ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα του σχεδιασμού αυτοκινήτων.