Τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και δεν θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψαν οι ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας της κυβέρνησης Κόντε.

Παράλληλα, στο κέντρο μεταναστών της Λαμπεντούζα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες συνθήκες, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας. Ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να σταλεί πλοίο το οποίο να αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ώστε να φιλοξενήσει προσωρινά όλους τους μετανάστες που θα αφιχθούν τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση ελήφθη αργά χθες αφού ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye περισυνέλεξε 150 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης και κατευθύνθηκε προς την Ιταλία.

«Για όλη τη διάρκεια της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID-19, τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας.»

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσδιορίζεται να λήξει στις 31 Ιουλίου, αλλά η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να παραταθεί.

Η χθεσινή εντολή φέρει την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών καθώς και του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνζα, ο οποίος προέρχεται από ένα αριστερό κόμμα που πάντοτε στήριζε τις εκστρατείες για προστασία των μεταναστών και των επιχειρήσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Έπειτα από μια σχετική ανάπαυλα στις αφίξεις πλεούμενων με πρόσφυγες από την Αφρική, οι αριθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, για να πέσουν απότομα τον Μάρτιο, καθώς η Ιταλία επλήγη από την επιδημία του κοροναϊού.

Συνολικά 17.127 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ 135.586 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί αφότου η επιδημία ήρθε στο φως στις 21 Φεβρουαρίου.

Σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων που περιπλέουν τακτικά τις ακτές της Λιβύης με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών οι οποίοι επιβαίνουν σε επισφαλή πλεούμενα, αρχικά αποσύρθηκαν από τη Μεσόγειο κατά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά το πλοίο Alan Kurdi της Sea Eye επανήλθε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

«Ακόμη και όταν η ζωή στην Ευρώπη έχει σχεδόν σταματήσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται», έγραψε η οργάνωση σε ένα tweet χθες, ανακοινώνοντας ότι διέσωσε 150 ανθρώπους. «Τώρα οι φιλοξενούμενοί μας χρειάζονται ένα λιμάνι ασφάλειας».

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, η ΜΚΟ κάλεσε τη Γερμανία να δεχθεί τους μετανάστες. «Στο κάτω κάτω, η Γερμανία είναι η χώρα σημαίας μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Βερολίνο κατάφερε μόλις να επαναπατρίσει 200.000 πολίτες που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό εξαιτίας του κοροναϊού.

«Οπωσδήποτε δεν πρέπει να αποκλείεται και πρέπει να είναι ανθρωπιστικά δυνατό να σταλεί ένα αεροπλάνο για 150 ανθρώπους που ζητούν προστασία στη νότια Ευρώπη προκειμένου να απομακρύνει τους ανθρώπους αμέσως», ανέφερε η ΜΚΟ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ