Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για τις εστίς υπερμετάδοσης του κοροναϊού, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη και σε οικισμούς Ρομά, στη Λάρισα αλλά και στην Ξάνθη.
Οι καταυλισμοί Ρομά, οι προσφυγικές δομές, τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι Μονάδες Φροντίδας για ηλικιωμένους, οι δομές χρόνιων πασχόντων ως χώροι διαμονής πολλών ατόμων έχουν απασχολήσει εξαρχής τους ειδικούς στην τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.
Τα μέτρα μέχρι στιγμής αποδίδουν και σε συνδυασμό με την υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα ακόμη πιο χαμηλά στην παγκόσμια λίστα κρουσμάτων από τον κοροναϊό. Η πορεία που ακολουθεί η χώρα μας είναι πτωτική. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έπεσε στην 52 θέση, ενώ πριν μία εβδομάδα βρισκόταν στην θέση 43.
Οι αρχές ωστόσο, βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, και όπως έχει πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τα δεδομένα εξετάζονται σε 12ωρη βάση.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πασχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.
Ανησυχία για τα κρούσματα σε γηροκομείο
Σε καραντίνα τέθηκε με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ο οίκος ευγηρίας, που βρίσκεται στη Νέα Μάρκη, και στον οποίο παρουσιάστηκαν κρούσματα κοροναϊού.
Δώδεκα ηλικιωμένοι που έμεναν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στη Νέα Μάκρη διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο Σωτηρία, νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ενώ η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που βρέθηκε.
Πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι θα δώσουν μια σκληρή μάχη μέσα στο νοσοκομείο για τη ζωή τους.
Η Μονάδα στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κοροναϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα.
Σε επαγρύπνηση για τους οικισμούς Ρομά
Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ και για τους οικισμούς Ρομά.
Μετά τη Λάρισα, την Κυριακή των Βαΐων ένας άλλος οικισμός Ρομά βρέθηκε στο προσκήνιο στην περιοχή της Ξάνθης, όταν εντοπίστηκε 15μηνών βρέφος θετικό στον κοροναϊό.
Το παιδί, που φέρεται να έχει και υποκείμενο νόσημα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της οικογένειας ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η εικόνα και το τυχόν επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στον οικισμό. Στην περιοχή είχε μεταβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Κυριακής.
Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα και ανάλογα με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων, η Πολιτική Προστασία θα αποφασίσει και τα μέτρα τα οποία θα λάβει.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τζέπελη στον οικισμό μένουν πάνω από 5.000 άτομα.
Συνεχίζεται η καραντίνα στον οικισμό της Λάρισας
Οι Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, που επιβλήθηκε από την Πέμπτη το βράδυ.
Περιοχές με πολυπληθείς οικισμούς Ρομά μπαίνουν στα άμεσα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για οικισμούς στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα στους οποίους θα ξεκινήσουν στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, έγκαιρα μέτρα.
Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες
Στις εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι αυτές μαζί με την συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα θα καθορίσουν και την εξέλιξη του Μαΐου.
Όπως τόνισε στον γενικό πληθυσμό, «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, οι προσφυγικές δομές ή τα κρουαζιερόπολοια.
«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει», τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.