Τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέφερε ο κοροναϊός ισχύουν μέχρι και τις 27 Απριλίου. Ωστόσο το πότε και πως θα αρθούν αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επόμενης μέρας, το οποίο ήδη σχεδιάζεται από την κυβέρνηση.
Καθοριστικοί παράγοντες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά η πορεία της χώρας την οποία κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Ουσιαστικά από εκεί θα φανεί αν θα είναι εφικτό τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν.
Στις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αναφορά, πάντα βάσει των ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων, το θέμα της σταδιακής άρσης των μέτρων, αλλά και με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα για την οικονομία.
Η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά της την τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Τόσο η συνήθεια των Ελλήνων να το γιορτάζουν στην επαρχία με μεγάλες παρέες, όσο και ο καιρός που φτιάχνει, καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, δημιουργούν… τις τέλειες συνθήκες για έξοδο από το σπίτι.
Αυτός είναι και ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα, με εντολή της κυβέρνησης, αυστηροποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια.
Επίκουρος καθηγητής Πατρών: Νομίζω την κορύφωση του ιού τώρα την βιώνουμε
Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Με ακρίβεια να ξέρουμε πότε θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαλαρά τα μέτρα, δεν μπορούμε. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν συνεχίσουμε αυτή και την επόμενη εβδομάδα να καθόμαστε στο σπίτι, τότε αυτό θα βοηθήσει στο να χαλαρώσουν τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Καρκούλιας.
«Οι δείκτες είναι αισιόδοξοι και ενθαρρυντικοί. Και οι εισαγωγές μειώνονται, και τα περιστατικά στις ΜΕΘ πηγαίνουν καλά, έχουμε λιγότερους θανάτους, και αυξάνονται τα εξιτήρια. Έχουμε κάποιες εστίες, ωστόσο, οι οποίες σε κάθε περίπτωση φαίνονται να είναι υπαίτιες για διασπορά νέων κρουσμάτων», πρόσθεσε.
«Νομίζω την κορύφωση του ιού τώρα την βιώνουμε. Ίσως και αυτή τη βδομάδα. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ελεγχόμενη η κατάσταση, ιδιαιτέρως σε κάποιες περιοχές της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί έχει και την ιδιαιτερότητα ότι είναι Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κόσμος έχει συνηθίσει αλλιώς», επεσήμανε ο κ. Καρκούλιας.
Αναφορικά με τις εικόνες πολιτών να βγαίνουν βόλτες σε διάφορα σημεία της χώρας, ο κ. Καρκούλιας ανέφερε ότι «περισσότερο με είχαν προβληματίσει πριν 2-3 βδομάδες που είχαν βγει όλοι στην παραλία. Τώρα δεν προβληματίζομαι τόσο, είναι λίγος παραπάνω ο κόσμος έξω, αλλά νομίζω είμαστε σε καλό επίπεδο».
«Για την επαναλειτουργία των σχολείων, θα έλεγα ότι αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει. Θα το περίμενα ως τελευταίο στην χαλάρωση των μέτρων», είπε ακόμα ο κ. Καρκούλιας.
Έλεγχοι παντού
Έτσι, για να προλάβουν τους «πονηρούς» που θα επιχειρήσουν να ξεγελάσουν την αστυνομία και να μετακινηθούν ασκόπως προς την επαρχία οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι επί 24ώρου βάσεως και μάλιστα πολύ αυστηροί.
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, όσων η μετακίνηση δεν δικαιολογείται, εκτός από το αυξημένο πρόστιμο θα προβλέπεται και η επιστροφή τους πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.
Ακόμα, τα drone της Αστυνομίας θα πετούν πάνω από τις εθνικές οδούς στη διάρκεια όλης της Μ. Εβδομάδας και θα αστυνομεύονται αυστηρά όλοι οι παράδρομοι των εθνικών οδών.
Μάλιστα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των παραπάνω ελέγχων παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση παραβάσεων, τόσο η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, είτε το σύνολο της χώρας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν καθημερινά ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και πως ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Με βάση την εμπειρία χωρών που ήδη προχωρούν σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σημειώνεται ότι τελευταίοι θα αρθούν οι περιορισμοί που επεβλήθησαν πρώτοι (πχ τα σχολεία που έκλεισαν πρώτα, θα ανοίξουν τελευταία), καθώς και ότι η άρση θα ξεκινήσει από χώρους στους οποίους υπάρχει μικρότερος κίνδυνος συνωστισμού. Δηλαδή με βάση το μοντέλο της Αυστρίας, συνοικιακά εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν πρώτα, αλλά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τελευταία.
Επίσης ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κωδικοί αποστολής μηνυμάτων στο 13033 για αιτιολογημένη μετακίνηση, ή/και να υπάρχουν ειδικότεροι περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών.
Το γεγονός πάντως ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι 10 Μαΐου, είναι ενδεικτικό του χρονοδιαγράμματος που αυτή τη στιγμή έχει η κυβέρνηση, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σχολεία και πανεπιστήμια δε θα ανοίξουν καθόλου εφέτος και οι πανελλαδικές θα