Η χωρίς προηγούμενο μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω της πανδημίας ρίχνει ξανά σε περιδίνηση τις τιμές, παρά τη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ για μείωση-ρεκόρ της παραγωγής. Οι τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησαν ξανά την Μεγάλη Πέμπτη κάτω από το φράγμα των 20 δολαρίων και διαμορφώθηκαν στα 19,5 δολάρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ έπεσαν στα 28,3 δολάρια το βαρέλι. Πλέον οι τιμές είναι μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.
Στη νέα βουτιά συνέβαλε η προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) ότι η παγκόσμια ημερήσια ζήτηση για μαύρο χρυσό αναμένεται ότι θα είναι όλο τον Απρίλιο μειωμένη κατά σχεδόν 30 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που έχουν να καταγραφούν στις διεθνείς αγορές εδώ και 25 χρόνια αφού ουσιαστικά η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη κατά περίπου 30%. Η ΙΕΑ χτύπησε ουσιαστικά καμπανάκι ότι καμία μείωση της παραγωγής, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά.
Την ίδια στιγμή και παρά τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια, ο πόλεμος των τιμών φαίνεται ότι συνεχίζεται. Στοιχεία του Bloomberg φέρουν τη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ΟΠΕΚ να προχωρά σε νέες εκπτώσεις για τους πελάτες της στην Ασία προκειμένου να αποκτήσει κι άλλο μερίδιο αγοράς. Οι εκπτώσεις αυτές ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυτή την εβδομάδα, έδειξαν τα ίδια στοιχεία. Πρόκειται για επιθετική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί κυρίως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ορισμένα από τα στελέχη διυλιστηρίων που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, μάλιστα, ανέφεραν ότι περίμεναν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.
Αλλάζουν συνεχώς
Οι τιμές αλλάζουν συνεχώς επειδή στην αγορά υπάρχουν πλέον αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σε αποθήκευση τις οποίες οι παραγωγοί θέλουν να τις πουλήσουν. Μόνο στη Δυτική Αφρική υπάρχουν απούλητα 20 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, που έπρεπε να είχαν φορτωθεί μέσα στον Απρίλιο, ανέφεραν άλλες πηγές.
Οπως ανέφερε η ΙΕΑ, αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την παραγωγή ώστε να αντισταθμίσει τόσο μεγάλη υποχώρηση στη ζήτηση. Ακόμη και εάν η ομάδα του ΟΠΕΚ+ υλοποιήσει μείωση παραγωγής κατά 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πάλι θα περισσεύουν στην αγορά εκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού.
Η συμφωνία για μείωση έγινε έπειτα από σκληρό πόκερ μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παικτών της αγοράς, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με ημερήσια παραγωγή άνω των 10 εκατ. βαρελιών η καθεμία.
Οι χώρες αυτές – καθεμία για το δικό της συμφέρον – αποφάσισαν έπειτα από πολλές πιέσεις να συνεργαστούν για να στηρίξουν τα έσοδά τους από πωλήσεις πετρελαίου. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε παλιότερα χαρακτηρίσει την πτώση των τιμών της ενέργειας ως ανεπίσημη μείωση στη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τώρα προσπαθεί να στηρίξει τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου για να μη μείνουν έξω από το παιχνίδι.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου από τα 58 δολάρια το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου υποχώρησαν έως τα 22 δολάρια το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, για να ανακάμψουν στα 34 δολάρια το βαρέλι στις 13 Απριλίου λόγω της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Στη συνέχεια όμως οι τιμές έπεσαν ξανά και στο μπρεντ και στο αμερικανικό αργό, που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.