Στις επιπτώσεις που θα έχει ο κοροναϊός στην οικονομία και την καθημερινότητα φαίνεται πως εστιάζουν πλέον οι Έλληνες, αφήνοντας πίσω τους το φόβο για την πανδημία του Covid-19.
Αυτό αποτυπώνει η έρευνα της Palmos Analysis για το Speedy News, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για τις ικανότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα μέτρα περιορισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση, ακόμα και για τις συνέπειες του κοροναϊού στην κοινωνική ζωή.
Από τις απαντήσεις των πολιτών φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει αισθητά ο φόβος για την υγεία και πως η αγωνία εστιάζεται πλέον στην μετά-κοροναϊού εποχή.
«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η επιδημία φεύγει, η οικονομική κρίση έρχεται. Φαίνεται ότι οι πολίτες θεωρούν, ότι την αντιμετωπίσαμε την πανδημία και έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα οικονομικά τους την επόμενη μέρα» ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης μιλώντας στο tvxs.gr.
Όπως τονίζει ο κ. Τεμεκενίδης, «ένα δεύτερο, συμπέρασμα αρκετά ανησυχητικό, είναι η επίδραση όλης αυτής της εμπειρίας στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι θα είναι διστακτικοί για καιρό ακόμα. Τέλος, η έρευνα δείχνει καθαρά, πως για τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει έφορο έδαφος, αφού 1 στους 3 πιστεύει ότι υπάρχουν φάρμακα και δεν βγαίνουν στην αγορά και 1 στους 8, ότι είναι πλαστή η επιδημία».
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση παίρνει πόντους μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο υπάρχει ακόμα ανησυχία στους πολίτες για τα ζητήματα της οικονομίας και της αντιμετώπισης μιας πιθανής νέας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, η αντιπολίτευση επικροτείται για τους χαμηλούς τόνους της και επανασεισπειρώνει για πρώτη φορά μετά από μήνες τους ψηφοφόρους της.
«Εμπιστεύονται την κυβέρνηση στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, αλλά όχι τόσο στους χειρισμούς στην οικονομία όπως εκφράζονται μέσα από τα μέτρα στήριξης» υπογράμμισε ο κ. Τεμεκενίδης.
Η οικονομία και η επόμενη μέρα
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου, όταν και συμπληρώθηκε ένας μήνας από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης.
«Κι όπως βλέπουμε, ο κόσμος πια αρχίζει να μην επικροτεί στη μεγάλη πλειοψηφία του την κυβέρνηση όταν μιλάει για τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Υπάρχει διχασμός. Οι μισοί λένε ότι είναι επαρκή και οι άλλοι μισοί όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει προβληματισμός γύρω από τα μέτρα» προσθέτει ο κ. Τεμεκενίδης.
Αναφορικά με τους φόβους των πολιτών για την επόμενη μέρα, η έρευνα έδειξε ότι οι 9 στους 10, ανησυχούν για τους ανθρώπους τους, προφανώς για τους γηραιότερους, για τους γονείς.
«Εκείνο που είναι εντυπωσιακό όμως, είναι η μεγάλη ανησυχία για τα οικονομικά. Αν αθροίσεις το «πολύ» και το «αρκετά», έχεις ένα ποσοστό 85% των πολιτών. Προφανώς ο κόσμος, έχει αρχίσει να ανησυχεί για την επόμενη μέρα. Θεωρεί ότι τη βγάλαμε φτηνά με την πανδημία, ότι πάνω κάτω έχουμε περιφρουρήσει την υγεία μας με την καραντίνα. Το μετά, δεν είναι ένα πεδίο ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Εκεί υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί πολιτικό παιχνίδι» καταλήγει ο κ. Τεμεκενίδης.