Υπό του μηδενός έπεσε χθες η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης στο τέλος μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν α ξεφορτωθούν πετρέλαιο σε μία αγορά υπερκορεσμένη και ήταν έτοιμοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστή.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν περισσότερα από 40 δολάρια στους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιό τους, το οποίο δυσκολεύονται πια να αποθηκεύσουν.
Όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, το αργό έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση 305%, ή 55,90 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την Παρασκευή, όταν η τιμή του αργού κινούνταν στα 18 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα η τιμή έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, το WTI παραδόσεως Μαΐου ξεπέρασε νωρίτερα τα 1,5 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημειώνοντας άλμα άνω του 100%.
Που οφείλεται η πτώση
Η πτώση αυτή οφείλεται στο συνδυασμό της μεγάλης υποχώρησης στην τιμή του μαύρου χρυσού την οποία έχουν προκαλέσει οι προσδοκίες για σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού στο οποίο παγιδεύτηκαν επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει τα futures Μαΐου με σκοπό να τα πουλήσουν ακριβότερα πριν τη λήξη τους.
Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και η πτώση των τιμών έχει αυξήσει τα αποθέματα των παραγωγών και το κόστος αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν το πετρέλαιο ακόμα και με αρνητικές τιμές καθώς φοβούνται ότι οι χώροι αποθήκευσης θα εξαντληθούν το Μάιο.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου εκπνέει σήμερα και κατά συνέπεια όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Αλλά, καθώς τα αποθέματα είναι διογκωμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάσθηκαν να ρίξουν τις τιμές για να βρουν αγοραστές.
Όταν τα συμβόλαια βρίσκονται κοντά στη λήξη τους τείνουν να δέχονται ισχυρότερες πιέσεις ή να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο βίαιη πτώση των τιμών.
Η αγορά του πετρελαίου γνωρίζει ισχυρή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες και η παράλυση σειράς οικονομιών εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού έχουν προκαλέσει σφοδρή μείωση της ζήτησης. Και οι επενδυτές περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες, αφού βαθιά ύφεση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.