Στους 117 θανάτους αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός του κοροναϊού, μετά την κατάληξη ενός ακόμη ασθενούς στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα μόνο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.
Πρόκειται για έναν 86χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.
Νωρίτερα, άλλα τρία άτομα που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν 66χρονο από τις Σέρρες, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, ένας 74χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καθώς και μια γυναίκα περίπου 68 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα του κοροναϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2.245 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Ακόμα, 61 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 14 από αυτούς είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 44 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.
Παράλληλα έχουν ελεγχθεί 54.344 δείγματα.
Ο έλεγχος του πληθυσμού στην Ελλάδα την επόμενη μέρα
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια μαζικών ελέγχων ο ειδικός εξήγησε ότι θα γίνονται δύο είδη τεστ, ο μοριακός έλεγχος της διάγνωσης του κοροναϊού σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα και στοχευμένα σε ομάδες πληθυσμού αλλα και δειγματοληπτικά ανάλογα με το σύστημα Sentinel, επιτήρησης της γρίπης, καθώς και τα τεστ αντισωμάτων, όταν αξιολογηθούν ως αξιόπιστα.
Προς το παρόν, προκρίνεται ο μοριακός έλεγχος διάγνωσης του κοροναϊού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής στις ομάδες πληθυσμού στις οποίες θα επικεντρωθούν οι ειδικοί για τον μοριακό έλεγχο: στους επαγγελματίες υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κοροναϊού , σε όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, οι κρατούμενοι κα.
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ρόλο θα διαδραματίσει στην επόμενη φάση της μαζικής διενέργειας ελέγχων και ο ιδιωτικός τομέας – «με σωστή προσέγγιση θα μπορεί να εξετάζει όποιον θέλει για τον ιό» όπως ανέφερε.
Το κρίσιμο πεδίο των τεστ αντισωμάτων
Ο κ. Τσιόδρας στην χτεσινή του ενημέρωση υπογράμμισε την αξία των τεστ αντισωμάτων, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία τους. «Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή» είπε χαρακτηριστικά για τα τεστ αντισωμάτων. Και πρόσθεσε πως «όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες. Τρέχουν κάποιες ήδη στην Ελλάδα, το ξανατονίζω, εδώ και δύο βδομάδες. Θα δούμε, λοιπόν, την αξιοπιστία των τεστ και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιδημιολογικό πρώτα στόχο και μετά με στόχο να πεις ότι σίγουρα έχω περάσει τη νόσο. Ακόμα δεν μπορείς να το πεις με ακρίβεια».
Αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.
«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κοροναϊού, δεν έχουν και πολλή σημασία. Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον κοροναϊό.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό φαίνεται να είναι αρκετά υψηλότερος απ’ όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.
Παράλληλα, σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κοροναϊό.