Όσο «ανοίγει» ο καιρός άλλο τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το τι θα γίνει το καλοκαίρι και δη τι θα γίνει με το μπάνιο στη θάλασσα. Ο κοροναϊός που μας έχει κλείσει μέσα στα σπίτια μας, μεταδίδεται στη θάλασσα; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται όλο και πιο επιτακτικά.
Ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν ανοίξει ακόμη περισσότερο ο καιρός, προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού, που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποιοι (ευελπιστούν λίγοι) που θα κάνουν το… λάθος να ξεχυθούν στις παραλίες, με το σκεπτικό ότι η ασθένεια δεν «κολλάει» στη θάλασσα.
Πρόωρη η συζήτηση
Τι λένε επ αυτού οι ειδικοί; Ο κ. Τσιόδρας, όταν στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ερωτήθηκε για τα μπάνια στη θάλασσα, σημείωσε πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα.
Διευκρίνησε πάντως ότι «μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».
Δεν υπάρχουν μελέτες – Ιστορικά δεν έχει αναφερθεί μετάδοση ιών στο θαλασσινό νερό
«Δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε αν ο κοροναϊός μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
«Γενικά θεωρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιών δεν μεταδίδονται στο θαλασσινό νερό, λόγω της όσμωσης κτλ. Αλλά να υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει κατά πόσο είναι ασφαλές ή όχι το θαλασσινό νερό; Αυτό δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας και δεν ξέρω κατά πόσο θα προκύψει», ανάφερε χαρακτηριστικά.
«Ελπίζω να υπάρξει κάτι πιο απτό, αλλά ιστορικά, δεν έχει αναφερθεί ποτέ, μετάδοση ιών μέσα στο αλμυρό νερό», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ιός «κολλάει» με το συνωστισμό
Όπως πιθανολογείται ο κοροναϊός μπορεί να μην μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό.
Σίγουρα όμως «κολλάει» με τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί επί παραδείγματι στις ακτές της Αττικής και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών.
Οταν με το καλό, αρχίσουν να αίρονται οι σχετικές απαγορεύσεις, καλό θα ήταν να μη γεμίσουν οι ακτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «απόστασης», ενώ θυμίζουμε την προειδοποίηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα, ότι «το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός με κάποιο μαγικό τρόπο. Θα είναι εκεί».
Σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα με κανόνες, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι «Δεν θα έχουμε λόγου χάρη οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Επίσης θα κοιτάμε γύρω μας, θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας».