Συγκλονισμένοι είναι οι γιατροί και οι συγγενείς του 35χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 35 ετών από κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη.
Μόνο τα πολύ στενά συγγενικά πρόσωπα συνόδευσαν τον άτυχο 35χρονο στην τελευταία του κατοικία στον Έβρο, μη μπορώντας να πιστέψουν το τραγικό χτύπημα της μοίρας. Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι πώς είναι δυνατόν χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα ο Μουσταφά να έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή.
Η σύζυγός του συγκλονίζει με τα λόγια της για τον χαμό του συζύγου της: «Τον αγαπούσα πάρα πολύ, ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω πώς έφυγε από κοντά μας τόσο ξαφνικά. Οι γονείς του ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και συνέχεια τους έλεγε να προσέχουν και να μένουν στο σπίτι. Αλλά η κατάληξη ήταν να αρρωστήσει εκείνος και να χάσει τη ζωή του» λέει στο protothema.gr
Είχε άριστη φυσική κατάσταση, δεν κάπνιζε
Από την πλευρά, ο παππούς του δήλωσε πως ο 35χρονος δεν είχε καμία κακή συνήθεια η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του.
«Δεν κάπνιζε, ποτό δεν έβαλε στο στόμα του, τίποτα βρε παιδί μου, τίποτα! Δεν είχε αρρωστήσει το παιδί. Δεν είχε ποτέ πάει στο νοσοκομείο. Τι να πω. Τι να κάνεις; Τώρα πρόσφατα είχε παντρευτεί. Ένα παιδάκι 18 μηνών έχουνε και έμεινε ορφανό» είπε ο παππούς του 35χρονου στον ΑΝΤ1.
«Ήταν μια χαρά το παιδί, μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Τον ρώτησα αν είναι καλά και μου είπε “έχω λίγο πυρετό και θα κατέβει, προσπαθούν οι γιατροί”. Σε δύο-τρεις ώρες το παιδί πέθανε. Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Αν είναι δυνατόν!», ανέφερε.
Iατρικό μυστήριο η υπόθεση του 35χρονου
Στο θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν.
Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό».
Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κοροναϊό σε νέους.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις ηλικίες
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, δεν έχει υπάρξει κανένα θύμα από κοροναϊό στην ηλικία 0 -1 7 ετών, μόλις 1 παιδί έχει διασωληνωθεί και 78 είναι τα συνολικά κρούσματα, το 3,6% του συνόλου.
Κάτι που σημαίνει ότι ο ιός δεν προσβάλλει εύκολα τα παιδιά ή αν αυτό γίνεται το περνά ελαφρά και χωρίς επιπλοκές.
Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή από 18 έως 39 ετών έχουν καταγραφεί 670 κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 που βρέθηκαν να νοσούν, έχουν υπάρξει δύο θάνατοι ενώ 23 έχουν διασωληνωθεί. Και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι τη νόσο την περνούν σχετικά εύκολα οι νέοι.
Από την ηλικία των 40 έως 64 ετών υπάρχουν 25 θάνατοι μέχρι χθες, ποσοστό δηλαδή 25% του συνόλου. Τα κρούσματα εδώ είναι τα περισσότερα, 957 ενώ έχουν διασωληνωθεί 23 άτομα.
Η ηλικία 65 ετών και άνω έχει φυσικά τα περισσότερα θύματα, 86 μέχρι χθες, 469 κρούσματα και 36 βρίσκονται στην εντατική διασωληνωμένοι.
Από το σύνολο των 2.245 κρουσμάτων, 571 (25.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 950 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).