Την παράταση των περιοριστών μέτρων που ίσχυαν μέχρι τις 27 Απριλίου έως και τις 4 Μαϊου ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αμέσως μετά στόχος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση των περιορισμών κυκλοφορίας, δηλαδή να μην χρειάζεται να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
Ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε ότι σύντομα αρχίζει η μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα και στόχος όπως είπε είναι να πάρουμε τις ζωές πίσω.
Η χώρα μας, όπως είπε, βιώνει μία πρωτοφανή κρίση. «Σε όλη τη διάρκεια οι Έλληνες επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σύντομα θα αρχίσει μία νέα κανονικότητα. Δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε θεσπίσει. Η επιτυχία του σχεδίου απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και των θανάτων» σημείωσε.
Πρόσθεσε, πως σύντομα ξεκινάει η μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα και για το συνολικό σχέδιο της χώρας γι αυτή τη μετάβαση παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ανοίξουν οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο αναμένεται η ιεράρχηση, όπως είπε.
Κάλυψη σε Βρούτση για τα voucher
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες με το θέμα της τηλεκατάρτισης ενώ «κάλυψε» τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς ερωτηθείς σχετικά για το αν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης απάντησε καταφατικά.
Οι θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κοροναϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».
Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».
Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».
Ώρα αποφάσεων από τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για το ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο.
Εξάλλου την Παρασκευή αναμένεται να κλειδώσουν κάποιες από τις πιο κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου στρατηγικής μετάβασης, καθώς ο πρωθυπουργός περιμένει εισηγήσεις από τους λοιμοξιωλόγους.
Οι υγειονομικοί όροι που θα θέσουν οι ειδικοί θεωρούνται κομβικοί για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.