Εχοντας ήδη συμπληρώσει έναν μήνα σε απαγόρευση κυκλοφορίας οι Ελληνες έχουν αλλάξει άρδην συνήθειες και το κάθε σπίτι έχει καταστεί καταφύγιο για την προστασία από τον καλπάζοντα κορωνοϊό. Παράλληλα, όμως, έχει αντικαταστήσει τον εργασιακό χώρο, το γυμναστήριο, το γήπεδο, το σινεμά, την καφετέρια, το εστιατόριο… Με τις συνήθειες εκατομμυρίων να προσαρμόζονται σχεδόν βιαίως, η διατροφή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να κάνει κατά την καθιερωμένη διά τηλεοράσεως ενημέρωση των πολιτών (άλλη μια συνήθεια που επέβαλε ο COVID-19) ειδική μνεία στο μενού της καραντίνας.
«Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι η εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής» ανέφερε ο… εθνικός μας λοιμωξιολόγος, δίνοντας τις πρώτες συμβουλές για το τι θα πρέπει να τρώμε και τι όχι προκειμένου όταν το lockdown τελειώσει να επιστρέψουμε υγιείς και χωρίς περιττά κιλά στις πρότερες συνήθειές μας.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης «αποκωδικοποιεί» το μήνυμα Τσιόδρα, δίνει κατευθύνσεις για υγιεινά γεύματα και υπογραμμίζει τη σημασία της θωράκισης του ανοσοποιητικού, καθώς η διαμόρφωση των λειτουργιών του παρουσιάζει διατροφοεξαρτώμενο χαρακτήρα. «Οι δηλώσεις Τσιόδρα, τόσο τη Δευτέρα 6 Απριλίου όσο και τη Δευτέρα 20 Απριλίου, ήταν άκρως διαφωτιστικές και απολύτως συναφείς με την παραπάνω άποψη. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι “σε κάποιους ανθρώπους ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα”, ενώ επεσήμανε και “τη σημασία της ελληνικής διατροφής”» εξηγεί ο Γρηγοράκης.
Συμβουλές
«Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θέσουμε ένα σχετικό διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει καθορισμένη ώρα που τρώμε, ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε» συνεχίζει ο Γρηγοράκης, δίνοντας τις ακόλουθες διατροφικές συμβουλές:
- Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία εκτός των άλλων θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας.
- Καταναλώνουμε άφθονες ελιές, ελαιόλαδο και αβοκάντο, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και παρέχουν σημαντική προστασία στον περιορισμό της φλεγμονής.
- Καταναλώνουμε θαλασσινά και άφθονους ξηρούς καρπούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία.
- Προστατεύουμε τη γαστρεντερική μας υγεία (το έντερο είναι ο δεύτερος «εγκέφαλος»), μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών ουσιών που προέρχονται από το γιαούρτι και το κεφίρ.
- Καταναλώνουμε σκόρδο και κρεμμύδι, τα οποία είναι γνωστά για την αντιιική τους δράση, όπως και όσπρια λόγω των φυτοοιστογόνων που περιέχουν.
- Τέλος, ο στιγμιαίος καφές, ψωμί του τοστ εμπλουτισμένο με βιταμίνες, δημητριακή ολικής με σιτάρι και βρόμη, μέλι και η γραβιέρα (light) εξαιτίας της υψηλής της διατροφικής αξίας, θα μας βοηθήσουν σημαντικά στο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικό επίπεδο.
Η βιταμίνη D
«Εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερος είναι και ο ρόλος της βιταμίνης D. Η ανοσορρυθμιστική της δράση της συντελεί στη δημιουργία «έξυπνων» απαντήσεων του ανοσοποιητικού. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές κι έτσι να μπορεί να προστατεύσει και από αναπνευστικές διαταραχές. Η βιταμίνη D παρουσιάζει επίσης ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων. Παράλληλα, τα ω-3 λιπαρά (EPA και DHA) πέρα από την αγγειακή προστασία που προσφέρουν, δημιουργούν μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα. Για την κάλυψη των παραπάνω κομβικών συστατικών την απάντηση προσφέρει εμπεριστατωμένα το μουρουνέλαιο, γνωστό για τις ανοσοπροστατευτικές του ιδιότητες. Περιλαμβάνει τον συνδυασμό βιταμίνης D με ω-3 λιπαρά. Επίσης, παρούσες σε αυτό είναι οι βιταμίνες Ε και Α» καταλήγει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.
Ημερήσιο διατροφολόγιο
Πρωινό
- Τοστ με μαύρο ψωμί, φέτα, ελιές, ντομάτα, χυμός φρούτων με κρόκο Κοζάνης
- Αβγό βραστό, τυρί, ελιές, ψωμί ολικής, γιαούρτι 2% (ή ποτήρι γάλα 1,5%)
- Δημητριακά ολικής, ξηροί καρποί (μισή χούφτα), φρούτο εποχής, κανέλα, γιαούρτι 2% (ή ποτήρι γάλα 1,5%)
(Στα παραπάνω προσθέτουμε προαιρετικά στιγμιαίο καφέ)
Ενδιάμεσα γεύματα (x2)
- Γιαούρτι 2%, δύο καρύδια, κανέλα, μέλι
- Φρούτο, δύο ντακάκια
- Δύο ντακάκια, αβγό βραστό
- Μπάρα δημητριακών, πέντε αμύγδαλα
- Ξηροί καρποί, σταφίδες (μία χούφτα)
- Δύο ντακάκια, τυρί φέτα
- Δύο ντακάκια, ελιές
(Στα παραπάνω προσθέτουμε προαιρετικά μία κουταλιά σούπας μουρουνέλαιο)
Μεσημεριανό (300 γραμμάρια)
- Κοτόπουλο ή ψάρι ή μπριζόλα ή ψαρονέφρι ή μπιφτέκια ή γαλοπούλα ή τρία σουβλάκια κοτόπουλο (200 γραμμάρια)
- Ρύζι καστανό ή ζυμαρικά ολικής ή πατάτες (100 γραμμάρια)
- Σαλάτα εποχής ή λαχανικά ψητά/βραστά με λίγο λάδι, φέτα ή ελιές
Βραδινό
- Ομελέτα (δύο αβγά), λαχανικά ψητά/βραστά, ψωμί ολικής
- Δύο σουβλάκια, λαχανικά ψητά/βραστά, πίτα ολικής
- Τονοσαλάτα, λαχανικά ψητά/βραστά, δύο ντακάκια
- Κοτοσαλάτα (Caesar’s), λαχανικά ψητά/βραστά, δύο ντακάκια
- Τοστ με ψωμί ολικής, λαχανικά ψητά/βραστά, δύο ντακάκια
- Ντάκος, τυρί, ελιές, ντομάτα και κάππαρη
- Γιαούρτι 2% με φρούτο, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής με σιτάρι και βρόμη
- Πατατοσαλάτα (δύο μέτριες πατάτες), τυρί
(Ή το ίδιο με το μεσημεριανό σε μικρότερη ποσότητα)