Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά βάζοντάς τον στο κάδρο της υπόθεσης με τα voucher των επιστημόνων.

Κομπίνα

«Τι συνέβη στο σκάνδαλο με τα voucher; Χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη στήριξης των επιστημόνων για να δοθούν 36 εκατ ευρώ σε εταιρίες που θα έστηναν ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες ανήκουν σε 3-4 επιχειρηματίες φίλους της ΝΔ. Αυτό αποκαλύφθηκε και η κυβέρνηση έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα» είπε η κυρία Γεννηματά.

Πρόσθεσε δε, ότι «επιμένουμε να διερευνηθεί η υπόθεση. Να βγουν όλα στο φως. Έγγραφο της ΕΕ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι εργαζόμενοι. Δεν το ζήτησε η κυβέρνηση. Πονηριές και ψέματα. Πρώτοι καταγγείλαμε το στήσιμο της κομπίνας».

«Η υποχώρηση Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι αποφάσεις. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλωστε συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γι αυτό και παραμένει στην θέση του ο υπουργός Εργασίας. Δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί πρόσχημα για αδιαφάνεια» υπογράμμισε η κα Γεννηματά.

Η ΕΕ κατώτερη των περιστάσεων

Πέραν αυτών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία και η στήριξη του ΕΣΥ ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί παράλληλη μάχη για να κρατηθεί όρθια η οικονομία.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι οι ηγεσίες της ΕΕ φάνηκαν για μια ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων ενώ κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες για να γενναίο νέο σχέδιο Μάρσαλ και “να μην κρυφτεί πίσω απο τις εισηγήσεις Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ».

Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το Συμβούλιο Κορυφής πάλι δεν πήρε αποφάσεις. Οι χθεσινές συζητήσεις αφήνουν όλα τα θέματα ανοιχτά και όλα τα ερωτήματα αναπάντητα.

Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Και αργά και λίγα όπως είπε και η Λαγκάρντ.

Με δισταγμούς όμως και διχασμούς δεν πάει η ένωση μπροστά, ας το καταλάβουν. Υπονομεύει το μέλλον της. Με τον κάθε μορφής λαϊκισμό και ευρωσκεπτικιμό να παραμονεύουν.

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Η επανεκκίνηση των οικονομιών και μάλιστα των υπερχρεωμένων χωρών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια.

Χθες στην προσύνοδο του PES είχα την ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά. Η Ισπανική πρόταση περιλαμβάνει πολλές από τις εισηγήσεις μας και μπορεί να στηριχθεί. Ήταν μια λύση.

Ο λόγος τώρα ανήκει στις Κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν.

Στον πόλεμο κατά της πανδημίας πρώτο μας μέλημα και πρώτη μας μάχη  είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αιχμή η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλη και  κρίσιμη μάχη,  να μείνει ΖΩΝΤΑΝΗ η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΟΡΘΙΑ η ΚΟΙΝΩΝΙΑ μέσα στην κρίση.

Γι’ αυτό παρεμβαίνουμε και συμβάλλουμε για το τώρα και σχεδιάζουμε για το μετά.

Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση στην πράξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και προπάντων απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στο σκάνδαλο με τα voucher. Χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατομμύρια στις εταιρείες  με τις «ειδικές πλατφόρμες», που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πρόσωπα. Συνολικά  88 εκ. σε πάσης φύσεως μεσάζοντες για προγράμματα μαϊμού.

Αυτό αποκαλύφθηκε και η Κυβέρνηση άρον άρον μάζεψε τα άπλυτα της. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν παντελώς ακάλυπτοι.

Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Γιατί ακόμη και το επιχείρημα για άντληση χρημάτων -εκ των υστέρων -από το ΕΣΠΑ αποδείχθηκε σαθρό.

Έγγραφο της ΕΕ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης. Δεν το ζήτησε καν η Κυβέρνηση. Και πονηριές και ψέματα.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι.  Πρώτοι  καταγγείλαμε από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της  κομπίνας. Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν

εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας.

Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον Πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλωστε συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Εργασίας παραμένει ακόμη στην θέση του, την ώρα που τον αδειάζουν οι πάντες.

Και η απάντηση του στη Βουλή χθες ποια ήταν; Προσέξτε! Ότι τα ίδια περίπου είχε κάνει, τους ίδιους είχε ευνοήσει και η Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχαρητήρια και στους δυο λοιπόν για τα ίδια κόλπα!!

Και με την ευκαιρία να επισημάνω ότι δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια. Όπως γίνεται με τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με επείγουσες ανάγκες.

Στο μέτωπο της διασποράς του κοροναϊού είχαμε και χθες ανησυχητικά φαινόμενα. Αποδεικνύεται ότι όπου αρκεί η ατομική ευθύνη των πολιτών που πειθαρχούν στις οδηγίες των επιστημόνων, τα πράγματα πάνε καλά. Τα προβλήματα υπάρχουν σε περιπτώσεις με υψηλή επικινδυνότητα διάδοσης, όπως κλειστές και άλλες δομές  με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Εκεί όπου η

Κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα και προληπτικά.

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ανάγκη ελέγχων και τεστ σε δομές που βρίσκονται ευάλωτες κοινωνικά και ευπαθείς ομάδες.

Σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία, καταυλισμούς Ρομά, φυλακές, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αποδείχθηκε εκδόθηκαν πρωτόκολλα με οδηγίες και δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος εφαρμογής τους.

Ούτε και κανείς μπήκε στον κόπο να γίνουν έγκαιρα τα απαραίτητα τεστ, εκεί που υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα.

Τώρα εμφανίζονται τα προβλήματα στη Λάρισα, στη Νέα Μάκρη, στη Ριτσώνα  στο Κρανίδι. Χθες στο Περιστέρι και στα Νότια της Αθήνας όπου αναδεικνύεται και θέμα

πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Η Κυβέρνηση τρέχει εκ των υστέρων να προλάβει και ελπίζουμε τα προβλήματα να περιοριστούν εδώ. Κάποιοι όμως έχουν την ευθύνη γι’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Δεν μηδενίσαμε ποτέ τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, είναι όμως ανεπαρκή. Παρά τις διορθωτικές κινήσεις και την πίεση μας υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.

Υπάρχουν όμως και παραλήψεις και αρνητικές ενέργειες από την Κυβέρνηση, μερικές από τις οποίες  επισημαίνω για άλλη μια φορά:

1. Η κατηγορηματική άρνηση της Κυβέρνησης να αναγνωρίσει έμπρακτα -όχι με λόγια του αέρα- το έργο των υγειονομικών του ΕΣΥ, με την ένταξή τους στα Βαρέα-ανθυγιεινά.

2. Η άρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει με το ειδικό επίδομα τους  300.000 άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ , τους  110.000 συνταξιούχους που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους και πολλές χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

3. Η προσπάθεια να καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, με το 50% του μισθού για τους εργαζόμενους με  το περιβόητο άρθρο 9 της ΠΝΠ.

4. Η συνειδητή καθυστέρηση να κηρύξει  υποχρεωτική την κλαδική  σύμβαση του επισιτισμού. Δεν είναι  ο φόρτος εργασίας του Υπουργού που τον εμποδίζει, αλλά αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζει με τις εντολές και την έγκριση του Πρωθυπουργού.

Άφησαν ακάλυπτους τους πιο αδύναμους. Εμείς θα σταθούμε μαχητικά απέναντι σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι εργαζόμενοι.

Δίπλα στον κόσμο της εργασίας ως αντίβαρο απέναντι στην προσπάθεια να γίνει η νέα κρίση, νέα ευκαιρία για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή συζήτηση, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και για άλλα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όσο και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Οι  Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της  Οικονομίας και γι’ αυτό, οφείλει η πολιτεία να σταθεί πλάι τους, έμπρακτα, τώρα που δοκιμάζονται  από την κρίση και τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων.

Για να αντέξουν, να μην έχουμε πάλι λουκέτα και  να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Θέλω να σταθώ σε τρία ιδιαίτερα προβλήματα.

Πρώτον: Το θέμα του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Οι  όροι των Τραπεζών δεν τους εξυπηρετούν.

Η κακή εμπειρία από την απαράδεκτη στάση των τραπεζών είναι αποτρεπτική. Στάση που συνεχίζεται, όταν υπάρχει εμμονή σε αυστηρά τραπεζικά κριτήρια που αγνοούν τόσο την πραγματικότητα, όσο και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Γιατί δεν μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει τις Τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο, οι εγγυήσεις του κράτους να μειώνουν τον κίνδυνο και αυτές να συνεχίζουν τον χαβά τους. Η αποκατάσταση της ρευστότητας πρέπει να γίνει με κύριο κριτήριο την προοπτική της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Δεύτερον: Η λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι δάνειο που υποτίθεται ότι δίνει το κράτος για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Και εδώ η Κυβέρνηση έθεσε απαγορευτικούς όρους για τους περισσότερους. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό.

Και Τρίτον: Επιμένει το κράτος στην προκαταβολή φόρου  για το 2020, με βάση τα εισοδήματα του 2019.

Ποια σχέση έχουν τα δεδομένα του 2019, με αυτά που δημιούργησε η κρίση;

Γι’ αυτό καταθέσαμε τρεις τροπολογίες:

Α) Ειδικά για εφέτος η Προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί, τουλάχιστον στο 50%. Και γι’ αυτές που είναι κλειστές ή πλήττονται να είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ.

Β) Αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

Αφορά τους ασθενέστερους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και βέβαια πολλούς μικρομεσαίους.  Από 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας απελευθερώνονται πλήρως. Είναι δυνατόν να πετούν τα funds, έξω από τα σπίτια τους ιδιοκτήτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Ανακοινώσατε το άνοιγμα τμημάτων των δικαστηρίων μόνο και μόνο για να μπορούν

να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Μόνο οι Τράπεζες κερδίζουν από αυτό.

Γ) Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού στο ΕΣΥ και των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μετράω μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης σιωπά δυο μήνες σχεδόν. Πότε θα δείξει έμπρακτα την αναγνώριση στους υγειονομικούς;  Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.

Επέκταση της χορήγησης του Επιδόματος Πάσχα σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, στους αστυνομικούς, στα στελέχη των Ε.Δ., των κοινωνικών δομών, στο Βοήθεια στο σπίτι, στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Καταθέτω και τις τρεις τροπολογίες για τα πρακτικά. Σας καλώ να τις αποδεχθείτε.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία, θα είναι διαφορετική για όλο τον κόσμο, για τα κράτη και τις κοινωνίες, για τους πολίτες  και την πολιτική.

Εμείς, η παράταξη της Αλλαγής θα είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Νέα πορεία που αφορά όχι τα κέρδη μιας ελίτ, αλλά τη ζωή των πολλών.

Σας ευχαριστώ πολύ!»